Binnenland
BNNVARA

Hoe klonk Nederland in de laatste ijstijd? Dat hoor je in deze podcast!

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe klonk Nederland in de laatste ijstijd? Dat hoor je in deze podcast!

Wat hoor je precies als je rondloopt in de ijstijd, wanneer er mammoeten en leeuwen rondstruinen? Hoe klinkt een middeleeuws bos, waar de laatste elanden hun best doen de opkomende mens te overleven? Welke natuurgeluiden zijn de afgelopen 100.000 jaar verdwenen, en welke zijn erbij gekomen? In de Vroege Vogels-podcast Zo klonk Nederland. Van Mammoet tot Halsbandparkiet maken we een tijdreis door de Nederlandse natuur. Van steppe tot stad, van mammoet tot halsbandparkiet.

#1 - Zo klonk Nederland afl. 1: de mammoetsteppe - Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet

Iedere week nemen de verslaggevers van Vroege Vogels samen met deskundigen de luisteraar mee naar een episode uit de Nederlandse natuurhistorie. In de eerste aflevering begint de tijdreis in de laatste ijstijd, zo'n 100.000 jaar geleden.

Midden in een mammoetsteppe

Ons land ligt midden in de mammoetsteppe. Een onafzienbaar gebied dat zich uitstrekt van Ierland, via Azië tot aan Noord-Amerika. In dit unieke landschap leven heel bijzondere dieren, van klein tot megagroot. De mens speelt nauwelijks een rol. Het is een soort Serengeti maar dan gehuld in een dikke winterjas.

Deskundigen in de podcast

De podcast zou niet tot stand kunnen zijn gekomen zonder talloze experts. Eén van die deskundigen is conservator en ijstijdspecialist Bram Langeveld. In de studio vertelt hij zondag in Vroege Vogels over zijn ontdekking dat in de ijstijd hier sneeuwuilen en moerassneeuwhoenders leefden; informatie die verwerkt is in de podcast.

Langeveld vertelt hoe hij moest omschakelen tijdens het opnemen van de podcast, en hoe hij anders is gaan kijken naar zijn vakgebied.

Podcast 'Zo Klonk Nederland' hoe is die gemaakt?

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie