Binnenland

'Als we het Europese parlement afschaffen, dan ga ik weer naar huis'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als we het Europese parlement afschaffen, dan ga ik weer naar huis'

Wil Forum voor Democratie nu wel of geen Nexit? Vorige week stemde de partij tegen het verlaten van de EU en paste het zijn standpunt op de website aan. Partijgenoten doen bovendien al maanden uiteenlopende uitspraken over een vertrek uit Brussel. De Nieuws BV zette het op een rijtje en voelt Europees lijsttrekker Derk Jan Eppink aan de tand.

Partijleider Thierry Baudet pleit al jaren voor een vertrek uit de EU. Toch lijkt niet iedereen binnen zijn partij aan boord voor een vertrek. Zo zei penningmeester Henk Otten dat een Nexit pas aan de orde is als de partij niks voor elkaar krijgt in Brussel. En met Europees lijsttrekker Derk Jan Eppink heeft de partij een Brusselse veteraan binnengehaald, die tot voor kort juist tegen een Nexit was en Baudet bekritiseerde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een referendum over het EU-lidmaatschap

Om de lucht te klaren zaten zowel Eppink als Baudet bij TV-programma Jinek. Daar verkondigden zij het nieuwe partijstandpunt: eerst een vuist maken in het Europees parlement en tegelijk een referendum over het lidmaatschap van de EU.

In de Nieuws BV licht Eppink toe dat hij van mening is veranderd. Toch laat hij weten dat een Nexit nog van tafel kan, ''als de Europese Unie tot inzicht komt en zegt 'het moet allemaal anders' (...). Dan heb je helemaal niet zo'n grote bureaucratie nodig. Die kun je voor een groot gedeelte demonteren. Als we dan het Europese parlement afschaffen, dan ga ik weer naar huis.''

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie