Binnenland
NOS

CBS: 'Aantal daklozen in Nederland neemt af'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. CBS: 'Aantal daklozen in Nederland neemt af'

Het aantal dakloze mensen is afgenomen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar waren er in Nederland naar schatting 26.500 mensen tussen de 18 en 65 jaar dakloos. "Het jaar daarvoor waren dat er 32.000", vertelt Tanja Traag van het CBS.

Volgens Traag neemt het aantal dakloze mensen sinds 2018 al af. "Waarom is lastig te zeggen. Ieder persoon die dakloos raakt, heeft een eigen verhaal waarin veel factoren meespelen. Het is lastig om voor die hele groep mensen één oorzaak aan te wijzen. Bij de meerderheid zien we dat er jaren aan armoede aan voorafgaan, voor ze hun huis en dak boven het hoofd kwijtraken."

In contact met daklozen

Daarbij is het ook een lastige groep om te tellen. "We doen dat nu op basis van drie bronnen: mensen die staan ingeschreven bij dag- en nachtopvang; mensen die postadressen hebben bij laagdrempelige opvang en mensen die als dakloos bekend zijn bij reclassering. Alleen niet iedereen registreert zich: voor die groep gebruiken we een methode uit de biologie. Het deel dat niet zichtbaar is in registers, schatten we. Die methode passen we al een aantal jaar toe en daardoor hebben we een aardig beeld van hoeveel dakloze mensen er zijn."

In heel Nederland ziet het CBS een daling in het aantal dakloze mensen, maar het aantal mensen dat gebruik maakt van een postadres bij de laagdrempelige opvang stijgt wel. "Op zich een positief resultaat, want dat betekent dat instanties beter in staat zijn om in contact te komen met dakloze mensen", vindt Traag.

Strijd

Die stijging ziet ook woonbegeleider Sebastiaan van Oostveen. Hij werkt in passantenhotel Boerhaave in Amsterdam-Oost, waar zo'n 60 daklozen maximaal een halfjaar wonen. "In Amsterdam zijn zo'n 10.000 mensen dakloos; die leven dus op straat, in bootjes of onder bruggen. We zien dat aantal juist toenemen. Mensen die voorheen de touwtjes aan elkaar konden knopen, zijn nu door economische redenen dakloos geworden."

"Dat maakt me somber", zegt Van Oostveen, "maar ook strijdbaar. We kunnen dakloosheid het beste bestrijden met een woning, dus daar moeten we voor strijden. Meer woonplekken met betaalbare huur!"

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS zegt in een reactie op de cijfers, dat ze een eerste stap zijn in de richting van zijn ambitie naar nul daklozen in 2030: "Want elke dakloze is er een te veel."

Tanja Traag over daklozen

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie