Binnenland
NOS

Veel meer leden voor studentenverenigingen 'door behoefte aan sociale contacten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel meer leden voor studentenverenigingen 'door behoefte aan sociale contacten'

Studentenverenigingen zien hun aantal aanmeldingen dit jaar sterk toenemen. Dat is terug te zien in cijfers van de Landelijke Kamer van Verenigingen, die 48 studentenverenigingen vertegenwoordigt. Praeses Yorick van der Heiden vertelde in het NOS Radio 1 Journaal wat er aan de hand is.

Video niet beschikbaar

Waar de verenigingen in 2019 nog op iets meer dan 10.000 inschrijvingen konden rekenen, is dat aantal dit jaar gestegen tot 15.200 inschrijvingen. De cijfers zijn nog niet definitief, bij enkele verenigingen kunnen studenten zich nog inschrijven.

Studentenverenigingen in Eindhoven, Utrecht en Groningen noteren de grootste stijgers. In Eindhoven bijvoorbeeld stijgt het aantal aanmeldingen met 79 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ondanks de coronacrisis blijven de (aankomende) studenten zich dus inschrijven. En dat is best onverwacht, zegt Yorick van der Heiden van de Landelijke Kamer van Verenigingen. "Door het uitblijven van de vele activiteiten tijdens introductieweken dachten we dat studenten hun weg naar de vereniging niet zouden vinden. Sommige verenigingen bereidden zich voor op het ergste: wat als maar een paar studenten zich aanmelden?"

Toch stroomt het aantal aanmeldingen binnen. Sommige verenigingen voeren zelfs voor het eerst een ledenstop in.

Mensen leren kennen

"Studenten zijn op zoek naar aansluiting, willen hun plekje vinden in de stad. En nu er maar weinig fysieke colleges zijn, kom je bijna geen mensen van buiten je studie tegen", verklaart Van der Heiden. "Aankomende studenten hunkeren naar een netwerk opbouwen, nieuwe mensen leren kennen."

Gideon Franken voorzitter van de Eindhovense vereniging a.s.v. SSRE sluit zich daarbij aan: "We denken dat nieuwe studenten na maanden van intelligente lockdown behoefte hebben aan nieuwe sociale contacten."

SSRE ziet een verdubbeling in het aantal inschrijvingen ten opzichte van vorige jaar. En dat is een meevaller nadat de vereniging maandenlang gedwongen dicht moest blijven.

Praeses Yorick van der Heiden over studentenverenigingen in coronatijden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie