Binnenland
NOS

Rellen in zeker tien gemeenten rond ingaan avondklok

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rellen in zeker tien gemeenten rond ingaan avondklok

Rond het ingaan van de avondklok zijn in meerdere steden rellen uitgebroken. Op verschillende plekken is de ME ingezet. In Stein kwam zelfs de Marechaussee in actie.

Jurgen van den Berg zet alle gebeurtenissen op een rij in het NOS Radio 1 Journaal:

Video niet beschikbaar

In Enschede is het Medisch Spectrum Twente (MST) bekogeld, zegt het ziekenhuis. Relschoppers hebben aan het eind van de avond geprobeerd om ruiten in te gooien. Dat is niet gelukt en er is geen schade, zegt een woordvoerder.

Het ziekenhuis heeft extra beveiliging ingezet. "Rond deze tijd is er bij het ziekenhuispersoneel wisseling van de avond- en nachtdienst. De beveiliging staat er voor de zekerheid, zodat collega's weten dat ze het ziekenhuis veilig in en uit kunnen", zei een woordvoerder aan het einde van de avond. De politie heeft relschoppers in de buurt van het ziekenhuis weggestuurd.

Eerder hadden zich op de Oude Markt tientallen mensen verzameld die tegen de coronamaatregelen demonstreerden, meldt RTV Oost. De sfeer was grimmig en er werd vuurwerk afgestoken. De vele aanwezige agenten grepen eerst niet in maar later werd de ME ingezet. Op sociale media werd vandaag opgeroepen om om half negen te verzamelen.

Den Haag

In de Haagse Schilderswijk werd brand gesticht. In de Hobbemastraat was een grote groep aanwezig, zegt een politiewoordvoerder. Een motoragent moest vluchten. De ME werd ingezet om de openbare orde te herstellen.

Rond 21.30 uur was de situatie in de wijk aardig onder controle, zei een woordvoerder van de politie tegen Omroep West. Er zijn nog wel veel agenten aanwezig. Op sociale media werd vanmiddag opgeroepen om te gaan demonstreren op het Hobbemaplein.

Brabant

In Oosterhout en Breda zijn groepen mensen bij elkaar gekomen die vernielingen plegen. "Iedereen die buiten is, zonder geldige verklaring, wordt bekeurd", tweet de politie.

Ook in de binnenstad van Helmond waren ongeregeldheden. Op Snapchat werd eerder vanavond opgeroepen om te demonstreren tegen de avondklok, zegt een politiewoordvoerder. "Er zijn zo'n 50 jongeren op afgekomen, er werd met vuurwerk en stenen naar de politie gegooid. We zitten nu bovenop die groep en de ME is opgeroepen om te komen.

In Tilburg waren de politie en ME ook na middernacht nog in actie. Negentien relschoppers zitten vast. De burgemeester heeft een noodbevel afgekondigd. Onder het motto 'Tilburg in opstand' zou er een demonstratie plaatsvinden. Dat gebeurde ook in Breda en Oosterhout.

Limburg

In Venlo gooiden mensen met stenen, tweet de politie. Winkelruiten werden er ingeslagen en er werd met stenen gegooid, schrijft L1. De burgemeester heeft een noodbevel uitgevaardigd. Ook in Stein en Roermond was het volgens de politie erg onrustig. In Roermond vernielden relschoppers een winkelcentrum. Bij opstootjes raakte een agent lichtgewond.

De Koninklijke Marechaussee werd ingezet in Stein en was onderweg naar Roermond, maar aan het einde van de avond was het weer rustig in deze gemeenten, zei de politie. "De politie blijft zichtbaar aanwezig in de verschillende centra en wijken. We handhaven intensief op overtredingen rondom de avondklok."

Gelderland

In Arnhem en Apeldoorn werd zwaar illegaal vuurwerk afgestoken en werd de ME ingezet, schrijft Omroep Gelderland. Sinds het ingaan van de avondklok zou het er rustiger zijn. Zowel Arnhem als Apeldoorn zijn bekeuringen uitgedeeld.

Twente

In het centrum van Almelo was het korte tijd onrustig. Een noodverordening werd afgekondigd en demonstranten werden naar huis gestuurd. Er werd één persoon aangehouden.

Avondklokrellen in zeker tien gemeenten: een overzicht

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie