Binnenland
NOSNTR

Toezichthouder kritisch over uitvoering nieuwe inlichtingenwet

foto: HH | Jan Lankveldfoto: HH | Jan Lankveld
  1. Nieuwschevron right
  2. Toezichthouder kritisch over uitvoering nieuwe inlichtingenwet

De toezichthouder op de inlichtingendiensten, de CTIVD, is niet tevreden met de manier waarop de AIVD en de MIVD omgaan met de nieuwe inlichtingenwet. Volgens de toezichthouder zijn er grote risico's dat de diensten in strijd met de wet handelen, omdat waarborgen ontbreken of niet goed zijn geregeld.

Daardoor weten de geheime diensten zelf niet goed of ze wel in lijn met de wet handelen, maar ook het werk van de toezichthouder wordt daardoor moeilijker. Er moeten op korte termijn "concrete stappen" worden gezet om ervoor te zorgen dat de diensten zich aan de wet houden, constateert de CTIVD.

"Omdat die waarborgen nu ontbreken loop je dus het risico dat je te veel binnenhaalt en dat je te weinig vernietigt van wat je hebt binnengehaald", zegt Harm Brouwer, voorzitter van de CTIVD. "Dat betekent dat je daarmee onnodig inbreuk maakt op de privacybescherming van de burger en dat je dus onrechtmatig handelt bij de uitoefening van je bevoegdheid."

Luister vanaf 16.00 uur naar Nieuws en Co om meer te horen over het rapport.

Internettap

Begin vorige maand klaagde de collega-toezichthouder van de CTIVD, de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden, ook al over de uitvoering van de nieuwe wet. Die toezichthouder beoordeelt aanvragen van de inlichtingendiensten voor bijvoorbeeld een internettap. Te veel van die aanvragen waren in strijd met de wet, aldus die toezichthouder.

De nieuwe kritiek komt daarbovenop. De CTIVD oordeelt achteraf of de diensten zich wel aan de wet houden. In dit geval is vooral gekeken naar de invoering van controlemechanismen die moesten worden ingevoerd met de nieuwe inlichtingenwet. Die stonden tegenover de extra bevoegdheden die de inlichtingendiensten met die wet kregen. Veel van die controlemechanismen blijken nu nog niet goed te werken.

Ster advertentie
Ster advertentie