Binnenland

'Acht uur per dag Fortnite spelen is geen verslaving'

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Acht uur per dag Fortnite spelen is geen verslaving'

Zelden is een hype zo groot als nu bij de game Fortnite: Battle Royale. De gratis game is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste games ter wereld met meer dan 40 miljoen spelers. De makers loven komend jaar 100 miljoen dollar uit aan de beste spelers, verdeeld over verschillen 'e-sporttoernooien'. Waarom is Fortnite zo extreem populair?

Het spel kent een beproefd concept: gamers worden in een map geplaatst en moeten elkaar zien te doden. Wie uiteindelijk overleeft, is de winnaar. Een potje kan 15 à 20 minuten duren, maar kan even goed al na 30 seconden voorbij zijn, afhankelijk van je gamekwaliteiten.

De 21-jarige Marlou Poncin is een groot fan van de game, zoals opvallend veel vrouwen. "Het is minder donker en realistisch dan een gemiddeld schietspel. Daarnaast worden er continu nieuwe elementen toegevoegd, waardoor het leuk blijft om terug te komen."

Miljoenenwinst

Gamedeskundige Jan Meijroos begrijpt Poncin. "Het is een vrij kleurrijk en cartoonesk schietspel." Maar misschien wel het belangrijkste: het spel is gratis. "Daardoor is het heel toegankelijk."

Toch halen de makers honderden miljoenen dollar per maand op met het spel. Dat komt door de in-game-aankopen, van outfits tot dansjes. Meijroos: "Alles wat je koopt is uiterlijke opsmuk, dus je wordt er niet beter van. Als ouder moet je het wel in de gaten houden en je kinderen bijbrengen dat je niet als een gek van alles moet gaan kopen. Het spel is een soort Paard van Troje."

Poncin nam zich aanvankelijk voor geen geld aan Fortnite uit te geven, maar koopt nu af en toe een nieuwe skin, waarmee je karakter er ander uit komt te zien. “Als de roze pandabeer weer terugkomt, koop ik die zeker.”

Ook een kijksport

Het spel is ook populair om naar te kijken. Fans betalen er zelfs voor om de streams van bekende gamers te mogen zien. Volgens Meijroos is gaming als kijksport inmiddels mainstream geworden. "Het is leuk om je hobby uitgevoerd te zien worden door een professional."

De gamekenner ziet het dan ook als een topsport. "E-sporters trainen in teamverband, ze oefenen 6 à 7 uur per dag en hebben sponsoren die hen fysiek en mentaal voorbereiden", aldus Meijroos. Daarnaast komen de geldprijzen steeds meer in de buurt van topsport.

Geen verslaving

Marlou kan op een vrije dag gemakkelijk acht uur Fortnite spelen en is daarin zeker geen uitzondering. Toch vindt Meijroos niet dat je van een verslaving kunt spreken. "Andere mensen bingewatchen een serie, gamers spelen een paar uur een spel om stoom af te blazen. Het is gewoon entertainment."

Ster advertentie
Ster advertentie