Binnenland
BNNVARA

SCP: 'Bijna 1 op de 5 mensen zegt dat het systeem omver mag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SCP: 'Bijna 1 op de 5 mensen zegt dat het systeem omver mag'

In een recent, nog ongepubliceerd onderzoek van
het SCP, zegt "18% van de mensen dat het systeem wel omver mag, omdat de
politiek zo slecht functioneert." Dat vertelt Karen van Oudenhoven, directeur
van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in De Nieuws BV. Volgens haar is
dat ongenoegen ook terug te zien 'in een verkiezingsuitslag waar toch partijen
naar boven komen die iets anders voorstaan'.

Bij het SCP waren ze wel 'een klein beetje' verrast over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, zegt van Oudenhoven. "Maar de uitslag representeert wel een ontwikkeling waar we als SCP al een tijdje op gewezen hebben." Ze wijst op SCP-onderzoek waaruit blijkt dat 70% van de mensen denkt dat toekomstige generaties het slechter gaan hebben dan zijzelf.

"Die onzekerheid roept bij mensen een behoefte op aan houvast", vervolgt Van Oudenhoven, "en dan zie je dat ze die houvast niet vonden bij het vorige kabinet." Ook ontbrak volgens haar bij de verkiezingen 'een sterk verhaal over waar het met Nederland naartoe moet'.

Geen moeilijke keuzes

Uit een eerdere analyse van het SCP van verkiezingsprogramma's blijkt dat veel politieke partijen belangrijke moeilijke keuzes uit de weg gaan, bijvoorbeeld over de vergrijzing. Maar Van Oudenhoven ziet dat ook breder terug in de politiek: "In algemene zin is het eerlijke verhaal vertellen moeilijk voor partijen, omdat ze toch ook wel heel erg gericht zijn op hun politieke positie en iets minder misschien op wat goed is voor Nederland uiteindelijk."

Volgens haar is het juist noodzakelijk dat politieke leiders bereid zijn om lastige keuzes niet uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld over de toekomst van de zorg. "Als je heel goed kunt aangeven als politieke partij of als kabinet waar het met de samenleving naartoe moet gaan en je kunt je keuzes ook tegen die achtergrond plaatsen, dan zullen mensen ook veel sneller meegaan dan als je alleen maar die lastige keuzes presenteert."

Formatie

Gevraagd naar de gesprekken die PVV, VVD, NSC en BBB komende week zullen voeren over de rechtstaat bij de mogelijke vorming van een nieuw kabinet, zegt Van Oudenhoven dat het de steun voor de rechtstaat groot is en het 'goed is dat daar een gesprek over plaatsvindt'.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie