Binnenland
NOS

Rutte houdt vanavond toespraak vanuit het Torentje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte houdt vanavond toespraak vanuit het Torentje

Premier Rutte houdt om 19.00 uur een toespraak over de coronamaatregelen. Dat doet hij vanuit zijn werkkamer in het Torentje. Minister De Jonge van Volksgezondheid zal daarna de pers te woord staan. Hij zei voorafgaand aan het crisisberaad van de meest betrokken ministers dat er meer nodig is "om te komen waar we moeten komen".

"Dat is net zoals hij dat deed op 16 maart, dat moment dat er voor het eerst in jaren weer een premier het land rechtstreeks toesprak. Dat is nodig want de urgentie is op dit moment zo hoog, het aantal besmettingen is zo hoog dat er echt weer een ernstige boodschap nodig is", zei politiek verslaggever Ewoud Kieviet in het NOS Radio 1 Journaal.

"Aanhoudende druk op de zorg"

De Jonge wees op de "aanhoudende druk op de zorg", zowel in de ziekenhuizen als in de verpleeghuizen. Welke maatregelen genomen moeten worden, wilde De Jonge niet zeggen. "Later vandaag zal ik u informeren." Op dit moment is het kabinet bijeen op het ministerie van Algemene Zaken met experts om besluiten te nemen over strengere maatregelen.

Niet-essentiële winkels dicht

Wat de strengere maatregelen precies zullen zijn, is nog niet bekend, maar veel wijst erop dat niet-essentiële winkels een tijdje moeten sluiten. Dat geldt ook plekken waar mensen samenkomen, zoals musea, theaters en pretparken.

Mogelijk moeten ook scholen weer een tijdje dicht. Ook denkt het kabinet erover om te adviseren alleen op pad te gaan als dat echt nodig is.

Het aantal coronabesmettingen neemt sinds begin deze maand weer toe. De afgelopen dagen zijn het er steeds meer dan 9000 per dag.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie