Binnenland
AVROTROS

#TrendingVandaag: Een rechtszaak over een muziekje dat je vast kent

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. #TrendingVandaag: Een rechtszaak over een muziekje dat je vast kent

In Radio EenVandaag praten Lammert de Bruin en Martijn Rosdorff je dagelijks bij over de meest besproken onderwerpen van de dag op social media. Wat is er trending en wat ging er viral?

Een opzienbarend artikel van Follow The Money vandaag. Het draait allemaal om een bizarre rechtszaak bij de Hoge raad over dit muziek:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lolly, heet het van muzikant Bernhard Joosten en uitgever Ferry van Beek. Nooit van gehoord denk je misschien, maar de kans is groot dat je hem wel degelijk tientallen of misschien wel honderden keren voorbij hebt horen komen in de reclames van Tellsell.

Het thuiswinkelbedrijf begon in 2007 het muziekje te gebruiken voor heel veel van hun commercials. In totaal is het sinds 2007 maar liefst zo'n 55 miljoen seconden op de zenders van RTL te horen geweest.

Er is alleen 1 probleem: de makers van de muziek wisten van niks, zij ontdekken het pas in 2011 na enkele betalingen door Tellsell. Ze kregen 3000 euro voor 371 minuten zendtijd. Maar na controle met behulp van speciale software blijkt dat hun nummer veel vaker is uitgezonden. In totaal dus 55 miljoen seconden. Dat staat gelijk aan ruim anderhalf jaar non-stop uitzendtijd — meer dan tweeduizend keer waar ze voor betaald hebben gekregen. Omdat ze hun geld niet krijgen va Tellsell of RTL spannen ze in 2013 een rechtszaak aan, die nu, 6 jaar later bij de Hoge Raad ligt.

De zaak kan volgens Follow The Money ingrijpende gevolgen hebben voor het auteursrecht in Nederland. Het artikel toont aan hoe ingewikkeld het auteursrecht en de muziekindustrie in Nederland geregeld zijn. Wanneer de Hoge Raad de zaak behandelt is nog niet bekend.

Instagram neemt maatregelen tegen online pesten

Instagram introduceert vandaag een functie waarmee gebruikers vervelende accounts kunnen laten verdwijnen. De app trekt daarmee ten strijde tegen digitale pesters.

“We weten dat jonge mensen relatief vaak online gepest worden”, schrijft Instagram in een blog. Er bestond tot nu toe nu alleen de mogelijkheid om een Instagramaccount te blokkeren, maar dat doen tieners vaak niet omdat de ander dan ziet dat je ze hebt geblokkeerd. En dat kan voor ongemakkelijke situaties of nog meer gepest zorgen, omdat ze hen in het dagelijks leven nog tegenkomen.

Met de nieuwe functie kunnen jonge mensen de pesters negeren en buitensluiten zonder dat de pesters hiervan op de hoogte zijn. Je kunt iemand negeren door in de app naar links te vegen op een opmerking en vervolgens op het uitroepteken te klikken. Je kunt ook op het profiel klikken van het account dat je wilt beperken.

Als je iemand ‘beperkt’ zijn de comments van diegene onder een foto van jou alleen nog te zien voor hem of haar zelf. Andere volgers zullen die berichten niet meer zien. Ook komen berichten van anderen met een ‘beperkt-status’ niet meer automatisch in je inbox terecht.

Zilveren oorlogsbuit na 75 jaar teug bij rechtmatige eigenaar

Een bijzondere vondst door de politie Limburg. Een partij tafelzilver die in 1945 gestolen werd door Amerikaanse soldaten komt na 75 jaar weer terug bij de rechtmatige eigenaar. Het gaat om zestien zilveren dienbladen/onderzetters en twee zilveren sauskommen van een adellijke familie uit het Duitse Öhringen.

Het zilver werd uit het huis van de adellijke familie ontvreemd door Amerikaanse bevrijders die het meenamen naar Heerlen. Daar gebruikten zij het om een rekening mee te betalen in een café. Volgens de Limburger zouden ze er een fles schnaps mee hebben afgerekend. Vervolgens bleef het zilver al die jaren in bezit van de familie van de kastelein. Tot enkele nazaten het onlangs aanboden aan een antiquair. Die rook onraad vanwege de familiewapens op het tafelzilver en besloot de politie in te schakelen. Na maandenlang onderzoek van de politie, de Duitse ambassade, het Openbaar Ministerie, een Heerlense juwelier én de Heerlense familie die de oorlogsbuit in haar bezit had werd er contact opgenomen met de adellijke familie in Duitsland en bleek dat er inderdaad sprake was van een oorlogsbuit.

Hertog en Graaf Kraft Hans Konrad zu Hohenlohe-Oehringen was als elfjarige getuige van de roof. Hij heeft nu in overleg met de familie uit Heerlen een deel van het zilver terug. Het tweede deel van de kunst is vandaag te bewonderen bij de politie in Maastricht. Daarna zal ook die partij terugkeren door middel van een overhandiging op de Duitse ambassade in Den Haag.

De familie van de kastelein wordt overigens niet vervolgd omdat de zaak verjaard is.

Video van dominee die in tongen praat terwijl hij telefoon checkt gaat viral

Een opvallende video van een kerkdienst wordt volop gedeeld op Twitter. En dat gebeurt niet zo vaak, maar wat erop te zien is, is dan ook wel met recht bijzonder te noemen. We zien een dominee aan een tafel zitten terwijl hij in ‘tongen’ spreekt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat is het spreken in een onbekende taal of het uitstoten van bepaalde klanken terwijl je in een soort trance bent. In het Nieuwe Testament wordt het genoemd als een van de gaven van de Heilige Geest en als een teken dat men gelovig is. Tegenwoordig wordt het vooral gebezigd in kerken als de Pinkstergemeente.

Wat echter heel opvallend is aan de video is dat deze voorganger tijdens het spreken in tongen rustig zijn telefoon aan het checken is. Minutenlang is hij aan het scrollen en typen. En dat ziet er toch gek uit als een man dat doet terwijl hij dit soort geluiden maakt.

Ster advertentie
Ster advertentie