Binnenland

Minimaal 114 Nederlandse paralympiërs naar Rio

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Minimaal 114 Nederlandse paralympiërs naar Rio

[NOS] Nederland gaat met zeker 114 sporters naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Die zijn van 7 tot en met 18 september. Dat het aantal nog niet zeker is, heeft volgens chef de mission André Cats te maken met een beroepszaak die nog loopt bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Een aantal Russische sporters vecht nog een dopingschorsing aan, de zaak dient morgen. "Als de schorsing van Rusland blijft staan, dan gaan er nog een zitvolleybalteam vrouwen en twee atleten", zegt Cats.

Een van de prangende vragen in aanloop naar de Paralympische Spelen is of de accommodaties in orde zijn. Voorafgaand aan de 'gewone' Spelen was er veel kritiek op bijvoorbeeld de appartementen in het olympisch dorp. De Australiërs klaagden, de Nederlanders ook. Paralympiërs in bijvoorbeeld rolstoelen zijn natuurlijk afhankelijk van goede toegankelijkheid.

Cats maakt zich vooralsnog geen zorgen. "In principe, en ik zeg met nadruk in principe, is het allemaal goed geregeld. Van tevoren is het allemaal geïnstalleerd. Het Nederlandse olympisch team heeft grote uitdagingen gehad met zijn gebouw. Maar wij zitten in het Canadese gebouw. Daarover horen we heel weinig wanklanken. Dus dat lijkt wel goed te gaan."

Vol vertrouwen

Ook over de sporters is Cats vol vertrouwen. "We staan er goed voor. We gaan met 114 sporters die allemaal goed voorbereid zijn. Ze voldoen allemaal aan het profiel van bij de beste zes van de wereld horen. We hebben goede voorbereidingen getroffen. De helft van het team zit nu in Portugal en gaat rechtstreeks naar Rio volgende week. En we hebben geen al te grote problemen met blessures."

Cats is niet bang dat er na de olympische spelen niet genoeg aandacht zal zijn voor de paralympiërs. "Ik relateer het aan de ontwikkeling, ik kijk niet hoeveel honderden uren was bij het olympisch team en hoeveel gaan we bij het paralympische team zien. Ik kijk naar hoe het vier en acht jaar geleden was en hoe ontwikkelt zich dat? Ik vind dat een positieve ontwikkeling.

"Ik hoor net dat er elke ochtend om half negen op NPO Radio 1 aandacht is, ook bij de NOS op televisie, en ik denk dat ook de streams op de NOS-app helpen. Ik ben er heel tevreden over."

Ster advertentie
Ster advertentie