Binnenland
KRO-NCRV

'In Nederland wordt krankzinnig groot aantal dieren geslacht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In Nederland wordt krankzinnig groot aantal dieren geslacht'

Nederland is de nummer twee van de wereld als het gaat om landbouwexport. Een deel daarvan bestaat uit vleesexport. "In Nederland wordt een krankzinnig groot aantal dieren geslacht", zegt Partij van de Dieren-Kamerlid Frank Wassenberg in Spraakmakers.

Dat levert niet alleen dierenleed op, zegt Wassenberg, maar ook problemen voor milieu en gezondheid. "De afgelopen jaren zijn meer dan honderd doden gevallen door ziektes uit de vee-industrie." Dat komt volgens Wassenberg doordat alles steeds sneller en goedkoper moet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Trots op boer en tuinder'

Joop Atsma, Eerste Kamerlid voor het CDA, vindt juist dat we in Nederland trots mogen zijn op de boer en tuinder. "We houden varkens op een manier die verder gaat dan wat de Nederlandse wetgeving voorschrijft."

Wereldwijd zijn landen volgens Atsma jaloers op de manier waarop Nederlandse boeren vee houden.

'Meer doen met plantaardig kweken'

Ook op het gebied van milieu levert de vee-industrie problemen op, stelt Wassenberg. "We moeten veel meer doen met plantaardig kweken." Op dit moment wordt wereldwijd voedsel gekweekt om de dieren bij ons te voeren, soja bijvoorbeeld. Die grondstoffen kunnen beter benut worden denkt Wassenberg. "Een daling van export en stijging van hoogwaardige producten, daar zou Nederland op in moeten zetten."

Het is goed dat we ons niet koste wat kost vasthouden aan de tweede plek op de wereldranglijst, vindt Cor Pierik van het CBS. Als we kijken naar de milieubelasting per eenheid product, scoort Nederland 'best aardig' vergeleken bij andere landen.

"We kunnen in Nederland ons milieustraatje wel keurig schoonvegen, maar als elders in de wereld de belasting omhooggaat, dan win je nog niets."

Stand.nl: Nederland moet niet langer de tweede landbouwexporteur van de wereld willen zijn

Ster advertentie
Ster advertentie