Binnenland
NOS

Zo bereiden hulpverleners zich voor op de jaarwisseling

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo bereiden hulpverleners zich voor op de jaarwisseling

Ambulancebroeders, brandweerlieden en politieagenten moeten tijdens de jaarwisseling veilig hun werk kunnen doen. Daartoe roept premier Rutte op in De Telegraaf, naar aanleiding van incidenten afgelopen weekend.

Agenten voelen zich "absoluut gesteund" door Ruttes woorden, zeg Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) in het NOS Radio 1 Journaal. Politie en andere hulpverleners zien erg op tegen de jaarwisseling, omdat het door drank en drugsgebruik van veel mensen zo'n onvoorspelbare avond is, zegt hij.

Zó bereiden hulpverleners zich voor op de jaarwisseling

Bij een flatbrand in Utrecht werden hulpverleners zaterdagavond bekogeld met vuurwerk. Ze hielden er oorsuizen aan over. Ook kreeg een hulpverlener een klap. Burgemeester Van Zanen noemde het gedrag van de jongeren die de hulpverleners hinderden onbegrijpelijk en belachelijk.

Ramen ingeslagen

Ook in de Groningse wijk Paddepoel werden hulpverleners zaterdagavond bekogeld met vuurwerk. Een brandweerwagen werd bekogeld met een bierflesje en de ramen van een politieauto werden ingeslagen. Burgemeester Den Oudsten zei dat er keihard wordt opgetreden tegen degenen die geweld gebruiken tegen hulpverleners.

Struijs noemt de gebeurtenissen in Utrecht en Groningen "geen goed voorteken". Hij maakt zich bovendien ernstig zorgen om het steeds zwaardere, veelal illegale knalvuurwerk dat tegen hulpverleners wordt gebruikt.

Oliebol

Ook mensen "die staan te kijken en niets zeggen", hebben verantwoordelijkheid zegt Struijs. "Vaders met kinderen die rustig blijven staan als er vuurwerk naar ambulancepersoneel wordt gegooid, die daar een filmpje van maken en weer een oliebol gaan eten. Ik hoop dat mensen zich daar bewuster van worden."

Ster advertentie
Ster advertentie