Binnenland
EO

Vissers boos om Noordzee-akkoord: 'Wil visserman blijven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vissers boos om Noordzee-akkoord: 'Wil visserman blijven'

Er ligt een akkoord over hoe de Noordzee ingericht moet worden. In het maandag gepresenteerde rapport staat dat de vissersvloot flink kleiner moet, en daarvoor komen windmolenparken en natuurgebieden in de plaats. Visser Job Schot ziet het niet zitten om uitgekocht te worden, zo zei hij in Dit is de Dag. "Ik wil visserman blijven en niet anders."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor het opnieuw inrichten van de Noordzee wil het kabinet 200 miljoen euro vrijmaken, waarvan iets meer dan de helft bedoeld is om de vissers uit te kopen. Zij moeten visgronden inleveren om windmolenparken en natuurgebieden te kunnen realiseren. Maar sommige vissers zijn daar verbolgen over.

Bij monde van Job Schot van de actiegroep Eendracht Maakt Kracht, spreken ze hun woede uit. "Je wordt geen visser om te stoppen. Daar zit een veel groter geheel aan vast. Dat is je leven, je emotie. Dat willen we blijven doen. Nu komt er iemand die windenergie op wil gaan wekken op zee. Maar wij waren de mensen met de oudste papieren. En dan zeggen ze: hier heb je een zakje geld en ga het er maar mee doen. Maar ik wil visserman blijven en niet anders."

Bijzondere visgrond

Hans Timmers is van de Brancheorganisatie Nederlandse WindEnergie Associatie en werkte mee aan het akkoord. "Ik snap het pleidooi van de vissers, maar zij kunnen natuurlijk op verschillende plekken op de Noordzee gaan vissen."

De Brancheorganisatie noemt zichzelf een goede buur van de Noordzee. "Wij vinden dat wij met de visserij moeten kunnen overleggen of iets een bijzondere visgrond is, en of de maatschappelijke kosten zo zijn dat we er verder mee kunnen."

Maar visser Schot is niet overtuigd: "Dat hadden ze vooraf moeten bekijken. Wat we nu zien is dat de windparken op onze beste visgronden komen te staan. En we kunnen wel zeggen, de vissers moeten verderop verder gaan, maar dat kan je ook van de windmolens zeggen."

'Vissersvloot op de Noordzee moet flink kleiner worden'

Ster advertentie
Ster advertentie