Naar homepage
Binnenland

Politiechef Sitalsing: 'Meer agenten met Marokkaanse achtergrond nodig'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiechef Sitalsing: 'Meer agenten met Marokkaanse achtergrond nodig'

"Het zou enorm helpen als er meer agenten met een Marokkaanse achtergrond zouden werken bij het corps", zegt Martin Sitalsing, politiechef van de eenheid Midden-Nederland, bij Spraakmakers. "De kracht van de politie is om die verbinding te maken. Juist door de inzet van wijkagenten, van bondgenoten, van buurtvaders, daardoor kunnen we dit soort rellen in de kiem smoren."

Het is al dagen onrustig door rellende jongeren in Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Den Haag en sinds gister ook in Hoogeveen. De politie krijgt heel wat voor haar kiezen van de relschoppers. Utrechtse agenten zijn het nu zat en kritisch op de huidige aanpak. Ze willen effectiever aan de slag en niet meer dweilen met de kraan open, zeiden ze gister in NRC.

Draagvlak

Sitalsing denkt dat meer diversiteit in het korps kan bijdragen om dit soort ongeregeldheden in de kiem te smoren. "Ik heb laatst meegelopen met een wijkagent in Overvecht, ik zie gewoon dat hij uitstekend in contact is met de samenleving. Vooral de Marokkaanse samenleving. Ook hij zegt dat het niet voldoende is, dat hij behoefte heeft aan collega's met een Marokkaanse achtergrond. Het helpt als je op draagvlak kan rekenen van de samenleving."

De politiechef legt uit: "Het is belangrijk dat er Marokkaanse politiemensen rondlopen, want legitimiteit is ontzettend belangrijk. Ook om goede informatiepositie op te bouwen. En op de momenten dat het spannend is, juist doordat we snel verbinding kunnen maken met de samenleving, ook de rust kunnen bewaken in die wijk."

Dweilen met kraan open

Een van de frustraties van agenten is dat aangehouden relschoppers de volgende dag alweer op straat staan. Agenten noemen het 'dweilen met de kraan open'. Maar Sitalsing zegt dat dat per geval verschilt. "Dat is afhankelijk van de strafbare feiten, daar hebben wij (als politie) weinig invloed op. Ik ga ervan uit dat de vloggers die we aangehouden hebben niet zomaar weer op straat staan. We hebben gister ook een stenengooier aangehouden buiten heterdaad, in zijn eigen woning. Die staat niet zomaar weer op straat. Omdat we weten dat hij een straf nog uit te zitten had."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie