Binnenland
WNL

2023 recordjaar voor aantal opgerolde cocaïnewasserijen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 2023 recordjaar voor aantal opgerolde cocaïnewasserijen

In 2023 werden er in ieder geval 23 cocaïnewasserijen geteld in Nederland. Dat vertelt Jorrit van den Berg, deskundige 'verdovende middelen' aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Het Misdaadbureau.

Uit het Nationaal Overzicht Drugslocaties blijkt dat er in het jaar daarvoor ook al 17 cocaïnewasserijen werden ontdekt. Dat was toen ook al een recordjaar. Er is dus sprake van een stijgende lijn omtrent het aantal cocaïnewasserijen in Nederland.

Van den Berg vertelt dat het gaat om locaties waar cocaïnewasserijen of materialen van een wasserij zijn aangetroffen. "Dat betreft deels professionele locaties, maar ook een aantal appartementen of flatjes waar cocaïne wordt gewassen op kleinere schaal."

Verwerkt in spijkerbroeken

De cocaïne wordt door middel van een chemisch proces verwerkt in bijvoorbeeld spijkerbroeken, steenkool of hard plastic. Met behulp van speciale cocaïnewasserijen wordt de cocaïne weer uit de materialen gefilterd om door verhandeld te worden.

Volgens AD-misdaadverslaggever Chiel Timmermans is geld de belangrijkste drijfveer achter de cocaïnewasserijen. Doordat er veel cocaïne wordt onderschept in de havens van Rotterdam en Antwerpen, worden smokkelaars steeds creatiever door de drugs te verwerken in bijvoorbeeld spijkerbroeken. Door het op te lossen in spullen "is het niet meer te zien op een scan", vertelt hij.

In 2007 voor het eerst ontdekt

De NFI-expert stuitte zelf in 2007 voor het eerst op een cocaïnewasserij in Nederland. Mogelijk een van de allereerste. "Ik wist wel ongeveer hoe cocaïne wordt geproduceerd in de jungle. Als je dat dan half gekopieerd terugziet in Nederland, dan ben je wel even verbaasd."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie