Binnenland
BNNVARA

Janny en Lien Brilleslijperbrug: 'Mooi symbool voor de familie en Amsterdam'

foto: bruggenvanamsterdam.nlfoto: bruggenvanamsterdam.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Janny en Lien Brilleslijperbrug: 'Mooi symbool voor de familie en Amsterdam'

Brug 253 aan de Nieuwe Prinsengracht draagt vanaf vandaag een nieuwe naam, namelijk die van Janny en Lien Brilleslijper. Twee Joodse verzetsvrouwen die de hoofdrol spelen in het boek 't Hooge Nest' van Roxane van Iperen. "Geweldig dat de brug naar hun vernoemd wordt", vertelt Van Iperen in De Nieuws BV, "en dit weer onderdeel wordt van het dagelijks leven."

Video niet beschikbaar

Van Iperen dook voor haar boek in het leven van de twee zussen en vindt het vooral voor de familie en de stad Amsterdam geweldig dat Brug 253 omgedoopt wordt tot de 'Janny en Lien Brilleslijperbrug'. "Dat mensen daar iedere dag overheen gaan lopen en fietsen vind ik een heel mooi symbool", aldus de schrijver. De brug is gekozen vanwege de ligging nabij het ouderlijk huis van de twee zussen, waar ze samen met hun familie voor en tijdens de oorlog woonden.

Verzet

Al voor de oorlog waren de zussen twee bekenden in de Amsterdamse jodenbuurt. Zo was Lien zangeres die veel Jiddische liederen zong. Toen de oorlog uitbrak doken de zussen onder in een villa, diep verscholen in het Naardense bos. Daar hielpen ze talloze onderduikers en pleegden ze verzet tegen de nazi's. Uiteindelijk werden de zussen verraden en op transport gezet naar vernietigingskampen Auschwitz en Bergen-Belsen. Wonderbaarlijk genoeg overleefden beiden de oorlog

Terug naar Amsterdam

Na de oorlog keerden beiden in eerste instantie terug naar 'hun mokum'. Al was dit geen warm wederkeren. Van Iperen vertelt dat van de 80.000 joodse Amsterdammers er na de oorlog ongeveer 75% tot 80% niet terugkeerden, "dat is 1 op de 10 Amsterdammers". Na de oorlog speelde antisemitisme ook op en de joodse bevolking had het zwaar. Janny en Lien gingen hier verschillend mee om. Janny bleef tot aan haar dood in Amsterdam en zette zich in voor het bestrijden van antisemitisme en voor het herdenken van Joodse slachtoffers. Lien vertrok met haar Duitse man naar Oost-Duitsland. "Een onvoorstelbare zet destijds", aldus de schrijver.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie