Vloggende huisarts: 'We konden laten zien dat iedereen zo ziek kan worden'
- Nieuws
- Vloggende huisarts: 'We konden laten zien dat iedereen zo ziek kan worden'
Wekenlang vlogden (huis)artsen, verplegers, politiemensen, schoonmakers en anderen met een cruciaal beroep voor de serie Frontberichten om te laten zien hoe ze Nederland draaiende houden in coronatijd. Huisarts Sjoerd Steendijk wilde zo laten zien hoe corona écht is. "Ik zit er middenin, terwijl mensen die in dezelfde straat wonen niet weten dat het bij hen speelt."
Steendijk werkt als huisarts in een praktijk in IJsselmuiden. Mensen bij hem op spreekuur zeiden: "Ik wist helemaal niet dat het bij ons in het dorp en de regio ook is." Steendijk: "Daar schrok ik van." Met de vlogs kon hij laten zien dat corona echt is, dat hij ook bij mensen thuis langsgaat en wat zich achter de gesloten voordeur afspeelt. "We konden laten zien dat iedereen zo ziek kan worden. Ook gewoon in Hasselt of gewoon in Zwolle."
Verbinding tussen twee werelden
Terugblikkend stelt bedenker van de serie Geertjan Lassche dat het misschien wel het bindmiddel was tussen "twee parallelle werelden". "Op het moment dat mensen vitaal zijn en zich onsterfelijk wanen, kan het de indruk wekken dat er niets aan de hand is. Tegelijk krijgen wij elke ochtend tientallen vlogs van de frontlinie."
Lassche bedacht de serie vlak na de eerste persconferentie van Rutte. "Die maakte heel veel indruk op mij. Op zondagmiddag schoot ineens door mijn hoofd, wat als we een dagelijks magazine maken van mensen die op dit moment Nederland beter moeten maken?"
Het eerste signaal voor Lassche dat de serie wel eens kon lukken, was een spontane vlog van arts Gor Khatchikyan. "Toen zag ik een heel authentiek verslag van een arts die in de nacht, in de avond, door een ziekenhuis wandelde en zijn hart luchtte. Dat vond ik heel mooi en indrukwekkend."
Ongecensureerd
Steendijk nam op terwijl hij op huisbezoeken ging. Normaal moet hij direct na de visite weg, maar doordat alles gedesinfecteerd moest worden, was er nu juist tijd om te vloggen. "Ik kon de tijd pakken om te vertellen wat ik zojuist had meegemaakt."
In zijn vlogs vertelde Steendijk alles, "we hebben niks gecensureerd". Na een nachtdienst stuurde hij alles door, en keerde pas later terug. "We hebben echt een beeld laten zien van hoe het echt gaat."
Van andere huisartsen kreeg hij te horen: "Bedankt dat je dit laat zien. Dat de huisarts ook 's nachts op pad gaat met de ambulanceauto om ernstig zieke mensen te behandelen."
Tweede serie?
Zondag 31 mei is de laatste aflevering van deze serie Frontberichten te zien. Het is te hopen dat er geen tweede golf komt, maar als die zich aandient, komt er opnieuw een serie Frontberichten. Lassche: "Niemand zit hierop te wachten. Maar op het moment dat we in zo'n intense tijd komen, gaan we wel weer beginnen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.