Binnenland
NOS

Democraten en Republikeinen worden het eens over nieuw rechtssysteem

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Democraten en Republikeinen worden het eens over nieuw rechtssysteem

In de Amerikaanse Senaat zijn de Democraten en Republikeinen het eens geworden over een grote aanpassing van het strenge rechtssysteem. Het keiharde beleid in de Verenigde Staten tegen drugsgebruik wordt versoepeld. Vooral om de vaak overvolle gevangenissen wat meer lucht te geven.

Amerikaanse Senaat stemt in met versoepeling rechtssysteem

"Je kon zelfs al voor het bij je dragen van een klein beetje wiet levenslang in de cel belanden", zegt Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. De zware straffen zijn een overblijfsel van de keiharde War on Drugs van de jaren '80 en '90. Zowel de Democraten als de Republikeinen vonden de straffen niet meer van deze tijd en hebben jarenlang gelobbyd het rechtssysteem te versoepelen.

De partijen hebben beide wel een andere reden waardoor ze het systeem wilde veranderen. De Democraten wilden wat doen aan de oververtegenwoordiging van zwarte Amerikanen in de gevangenis. "Die harde drugswetgeving trof bovenmatig de zwarte Amerikaanse bevolking. Zij hebben drie keer meer kans om opgepakt te worden voor wietbezit dan witte Amerikanen", zegt van der Horst. De Republikeinen vinden de volle gevangenissen maar duur en hopen dat de nieuwe regels de kosten naar beneden kan brengen.

Voor president Donald Trump is de tweede grote wet die wordt aangepast. Eerder ging het belastingstelsel op de schop, maar toen was er geen steun van de Democraten.

Ster advertentie
Ster advertentie