Minister Kaag over Prinsjesdag, de Miljoenennota en de komende periode
- Nieuws
- Minister Kaag over Prinsjesdag, de Miljoenennota en de komende periode
Prinsjesdag is op de derde dinsdag van September. Net zo traditioneel is dat de ochtend daarna de minister van Financiën in het NOS Radio 1 Journaal aanschuift om vragen van ons en van de luisteraars te beantwoorden. Vandaag is dat voor het eerst een vrouw met minister Sigrid Kaag van D66.
Minister Kaag over Prinsjesdag, de Miljoenennota en het komende jaar
Video niet beschikbaar
Kaag vindt dat Prinsjesdag goed is verlopen. “We hebben plannen, er wordt veel geld geïnvesteerd. Korte en lange termijn. Het voelde ook heel bijzonder, een beetje alsof je een film van jezelf kijkt”, vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal.
Felle kritiek
In de afgelopen paar maanden en dagen kwam er veel kritiek af op het kabinet. De plannen die werden aangekondigd zouden te laat komen. Zo er is lang gediscussieerd over het energieprijsplafond, dat er nu per 1 januari komt. "We hebben het nu gedaan omdat het kon", legt Kaag uit. "We hebben eerder dit jaar, dat wordt makkelijk vergeten, al 7 miljard aan koopkracht ondersteuning ingezet. We doen voor volgend jaar nog 17,5 miljard. Dat is een gigantisch bedrag. Er is maanden gesproken met energieleveranciers, we hebben zelf gekeken."
"Er zijn 32 verschillende maatregelen onderzocht. Kunnen we extra geld uitkeren ter ondersteuning van huishoudens via de zorgtoeslag, de huurtoeslag, andere belastingmaatregelen? Kan het wel? Kan het niet? De verruiming die gekomen is vanuit Brussel, waardoor we nu op een bredere manier kunnen kijken naar een tijdelijk prijsplafond en volumeplafond heeft echt wel voor een omslag gezorgd. Je kunt zeggen laat, maar ik zeg dat het een extra enorm bedrag is wat huishoudens in de winter gaat helpen. Een gemiddeld huishouden, gemiddeld gebruik, niemand is gemiddeld moet ik wel zeggen, maar die krijgt wel een subsidie van 190 euro. 60 procent van de huishoudens heeft 100 procent baat hierbij. Dat is gigantisch. We kunnen nooit alle zorgen wegnemen, maar we willen wel zoveel mogelijk zekerheid en houvast geven."
Coalitie
In het aangekondigde maatregelenpakket van 17,5 miljard zitten maatregelen waar de coalitiepartijen nogal over verschillen. Hoe is het gelukt om daar over eens te worden? Kaag vertelt dat daar lange politieke gesprekken over zijn geweest. "Feiten helpen en dan de politieke debatten daarover, maar je zoekt natuurlijk in de coalitie de juiste balans met elkaar. Zo heeft Nederland ook gestemd."
De onderhandelingen duurde tot de laatste dag dat het kon, toch ziet Kaag de afgelopen onderhandelingen als strijd. “Ik denk dat het goede gesprekken waren, het was prettig. Het is toch een beetje een Nederlands ritueel dat het tot midden in de nacht doorgaat", vertelt ze. "De Miljoenennota dat is een jaarlijks wederkerend proces en gaat wel vaker door tot diep in de nacht. De voorjaarsnota heb ik ook wel eens gezien tot 3,4 uur. Dat is niet erg. Je moet in augustus in no time de Miljoenennota in elkaar timmeren. Financiën heeft alle stukken klaar, maar de partijen moeten zich daar ook nog in herkennen en kunnen vinden. Dat is dus best voorspelbaar."
"Wat er anders is, is de situatie waar we nu in zijn: ongekende onzekerheid en historisch hoge gasprijzen. En het extra pakket wat we hebben besloten, heeft ook tijd gekost. Maar we hebben gehandeld."
Wil je meer weten? Klik dan op het video- of audiofragment
RJN Kaag
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.