Binnenland

Iraanse mensenrechtenactiviste: 'Vrouwen, pas op voor het islamisme!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iraanse mensenrechtenactiviste: 'Vrouwen, pas op voor het islamisme!'

17 jaar geleden vluchtte mensenrechtenactiviste Darrya Safaj uit Iran voor de onderdrukking van het islamisme. Na al die jaren in België is ze bang voor hetzelfde in Europa. En daarom doet ze een oproep aan Europeanen op zich daar tegen te verzetten.

Darrya Safai heeft samen met haar man verschillende tandartspraktijken in België. Ze maakt zich zorgen, omdat ze in haar praktijk ziet dat bepaalde tekenen van islamisme en onderdrukking van vrouwen steeds meer toenemen. Dat is volgens haar vooral te zien in de kleding die mensen dragen. "Je ziet dat aan de kledingcode", vertelt Safai. "Je ziet dat die de gelijkheid tussen man en vrouw niet erkent."

Volgens haar is het een mythe dat jonge meisjes zelf bewust voor een hoofddoek kiezen.

Safai: "Een hoofddoek is iets religieus. In religie spreekt men niet over rechten en keuzes, maar over plichten. Vergeet niet: de filosofie achter de hoofddoek erkent geen vrijheid voor een vrouw. We zeggen altijd dat er een vrijheid van keuze is, maar we vergeten dat de sociale druk ook een heel belangrijke rol speelt. En als je ziet hoe meisjes behandeld worden die geen hoofddoek dragen in bepaalde gemeenschappen, dan weet je hoe moeilijk het voor die meisjes is.'

Quote

Vergeet niet: De filosofie achter de hoofddoek erkent geen vrijheid voor een vrouw

Darrya Safai

Volgens Safai is het vooral schadelijk als leerlingen op school al leren dat vrouwen zich zouden moeten bedekken. Dat draagt volgens haar bij aan een toenemende ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. "Die ongelijkheid is ongezond. Een van de belangrijkste universele vrijheden zijn volgens de westerse normen en waarden de gelijkheid tussen man en vrouw. Wij weten hoe gevaarlijk het kan zijn om die verliezen."

'We mogen best wat banger zijn voor islamisme'

Safai ontvluchtte Iran omdat daar de vrijheden van de inwoners steeds meer werden ingeperkt. Nu ze in België woont, vindt ze dat Europa zich moet verdedigen. "Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Als we die niet bewust bewaken, kan het zomaar verloren gaan. Ik vind het jammer dat alleen bepaalde groepen in de politieke partijen nu die vrijheden lijken te willen bewaken, want de manier waarop dat gebeurt is niet verbindend. We moeten allemaal die vrijheden bewaken."

Ster advertentie
Ster advertentie