Binnenland
NOS

Kinderartsen: 'Tientallen kinderen te laat naar arts gegaan tijdens coronacrisis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderartsen: 'Tientallen kinderen te laat naar arts gegaan tijdens coronacrisis'

Tijdens de coronacrisis hebben kinderartsen tientallen kinderen voorbij zien komen die gezondheidsschade hebben opgelopen, omdat ze te laat naar het ziekenhuis zijn gegaan. "In sommige gevallen is een kind op de Intensive Care opgenomen," zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde(NVK), Károly Illy.

De kinderarts doet daarom een oproep namens zijn collega’s: kom als ouder weer naar de huisarts of het ziekenhuis met je kind als je dat voor de coronacrisis ook had gedaan. "Er is een onterechte angst om besmet te raken met het coronavirus."

"Het ziekenhuis is veilig. De huisartsenpraktijk is veilig. Maak je je zorgen om je kind? Kom dan op consult," zegt de voorzitter van de NVK. "Voor sommige diagnoses moet je als arts een kind in levende lijve kunnen zien."

Angst voor tweede golf corona

De voorzitter vindt het belangrijk om de oproep te doen voor er een tweede coronapiek ontstaat. "We moeten het nu goed regelen. Het kan niet zo zijn dat kinderen de dupe worden van een ziekte die vooral voor ouderen gevaarlijk is."

De NVK kreeg de afgelopen maanden meerdere meldingen binnen van kinderen die ernstig ziek werden doordat ze te laat naar de arts zijn gegaan. "Het gaat dan bijvoorbeeld om IC-opnames, doordat er te laat een diagnose werd gesteld of de behandeling niet op tijd kon worden gestart." Er zijn voor zover bekend geen kinderen overleden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie