Binnenland

'Conservatief' is geen scheldwoord meer

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Conservatief' is geen scheldwoord meer

In De Telegraaf zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra maandag dat hij vindt dat Nederlanders een verkeerd beeld hebben van president Trump. "Nederlanders houden niet van conservatisme", denkt Hoekstra. Deskundigen zijn dat niet met hem eens. "Conservatisme is al lang geen scheldwoord meer", stelt socioloog Merijn Oudenampsen in Dit is de Dag. "We zijn best een behoudzuchtig volkje."

Oudenampsen ziet afgelopen jaren een politieke opmars van conservatief gedachtegoed. Thierry Baudet is volgens hem een exponent van die toename: "Hij zegt een beetje karikaturaal dat in 1968 alle ellende begonnen is, maar het sentiment leeft heel erg breed, ook onder conservatieve vleugels van middenpartijen."

Amerikanist Bianca Pander, directeur van campagnebureau BKB, herkent het gebrek aan liefde voor conservatieven onder Nederland wel. "In Nederland, als je conservatief bent, dan doe je dat redelijk voorzichtig. Een beetje onder het maaiveld", ziet zij. "Het overgrote deel van Nederland zal niet vol op het orgel gaan en trots zijn dat ze conservatief zijn, terwijl ze daar in Amerika trots op kunnen zijn."

Onbekend

Dat ‘conservatief’ bij sommigen negatieve associaties oproept, komt volgens Amerikakenner Jeroen Langelaar vooral doordat Nederlanders weinig weten over conservatisme. "Als we in Nederland aan conservatisme denken, denken we vooral aan het inperken van vrijheden, benepenheid en religie", zegt Langelaar, terwijl vrijheden juist heel belangrijk zijn voor conservatieven.

"Ze vinden de grondwet heel belangrijk, de onafhankelijksheidsverklaring. Daarin staat dat Amerikanen geboren worden met door God gegeven rechten. "Ze staan juist voor vrijheid van religie, vrijheid van onderwijs en vrijheid van meningsuiting."

Biden is ook conservatief

Oudenampsen vindt dat we vooral niet moeten denken dat Joe Biden, de tegenkandidaat van Trump, nu zo progressief is. "Het politieke zwaartepunt in Amerika ligt verder naar rechts dan hier. Ik zou Biden in Nederland niet eens bij de PvdA zetten, maar eerder bij de VVD of het CDA", zegt hij. Langelaar is het hiermee eens: "Tot voor kort was hij tegen het homohuwelijk en hij is wapenbezitter. Dat weten wij hier helemaal niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie