Binnenland

Deze Dag Toen: Edison komt met zijn fonograaf

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Edison komt met zijn fonograaf

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 21 november 1877, vond Thomas Edison te fonograaf, de voorloper van de grammofoon uit.

Misschien is Thomas Edison wel hét bewijs dat je niet altijd een opleiding nodig hebt om succesvol te zijn. De Amerikaan heeft zo’n 1400 uitvindingen op zijn naam staan, maar ging slechts enkele maanden naar school.

Edison is, naast de fonograaf, ook bekend van de gloeilamp. Toch was hij eerder een goede zakenman dan een slimme uitvinder. Niet alle uitvindingen zijn namelijk door hemzelf bedacht. Vaak kocht hij vindingen op waarna hij ze perfectioneerde en op zijn naam liet zetten. Zo is de gloeilamp ontwikkeld door een team van uitvinders dat hij om zich heen verzameld had.

Parijs

Terug naar de fonograaf. Ook die komt niet volledig uit de koker van Edison. Waarschijnlijk is de speler gebaseerd op de fonautograaf die in 1860 door de Parijse uitvinder Édouard-Léon Scott de Martinville werd gebouwd.

Vanaf 1890 verschenen de eerste commerciële fonografen en was een klein aantal muziektitels te koop. De muziek klonk nog wel zacht. Na vijf keer draaien waren de muziektitels versleten.

In het begin van de 20ste eeuw lukte het anderen om meer volume te creëren, ging de speelduur van twee naar vier minuten en kwam de massaproductie op gang.

Verschillende artiesten, ook Nederlandse muzikanten zoals Solser & Hesse, Alida Lutkeman en het Duo Paulus, maakten opnames bij Edison. Bijna vijftig jaar later werden de Edisons, prestigieuze Nederlandse muziekprijzen, naar hem vernoemd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie