Binnenland
NOS

Hoe verjaag je de eikenprocessierups uit je tuin?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe verjaag je de eikenprocessierups uit je tuin?

Ze vallen niet op, maar ze kunnen je dagenlang achtervolgen. De eikenprocessierups is in veel gemeenten een ware plaag. Gemeenten kunnen de bestrijding nauwelijks aan.

"Het jeukt ontzettend", zegt een bewoner van Boxtel tegen verslaggever Matthijs Holtrop, terwijl hij een brander in zijn handen heeft om de beesten verjagen. "Ik kan blijven branden, want ze blijven terugkomen." Een vrouw vult aan: "Onze zomer wordt verstoord!"

De strijd op de eikenprocessierups in Boxtel

Dit is de tijd dat eikenprocessierupsen hun nesten bouwen en hun haren verliezen. Door het slechte weer van de afgelopen tijd met vooral harde wind en het relatief koude voorjaar, hebben ze zich ook veel meer kunnen verspreiden. Als je de haren inademt of in je kleding krijgt kun je vervelende klachten krijgen.

Acht op de tien Nederlanders weten niet wat ze moeten doen als ze in aanraking komen met de eikenprocessierups of een berenklauw. Hetzelfde speelt bij een insecten- of tekenbeet, bleek eerder uit een enquête van het Rode Kruis onder ruim zevenhonderd mensen.

Zo wist bijna 90 procent van de ondervraagden niet dat de brandharen van de rups verwijderd moeten worden met plakband of kleefpleister, waarna de huid gespoeld moet worden met veel water.

Hoe verjagen we de eikenprocessierups?

Het verbranden van de rups is geen goede methode om ze te verjagen, zegt onderzoeker Silvia Hellingman van het kenniscentrum eikenprocessierups in Wageningen. "Ik raad met klem aan dat niet te doen, want de gifstof krijg je er niet mee weg. Daarnaast maken de rupsen door het branden een schrikbeweging, waardoor ze brandharen verliezen."

Ze raadt mensen aan de rupsen te bestrijden met lijm of haarlak.

Ster advertentie
Ster advertentie