Binnenland
NTRPowNed

5 Dagen in Ootmarsum: een streep door carnaval en het afvalwater van de NAM

foto: 5 Dagen
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 Dagen in Ootmarsum: een streep door carnaval en het afvalwater van de NAM

Het nieuwe radioprogramma 5 Dagen met presentator Waldy van Geenen en verslaggever Joris Kreugel is maandag 3 januari van start gegaan en haalde direct de pers. Vijf dagen lang staat de bus op één plek in het land om daar met inwoners te spreken over lokale kwesties. Deze week is het standplaats Ootmarsum in Dinkelland, Twente. Een prachtig stadje met veel gerestaureerde huizen, kunstgaleries, horeca en toeristen. Op dit moment branden alle lichtjes nog wel, maar zijn er vanwege de lockdown nauwelijks mensen op straat.

5 Dagen...

Een streep door carnaval

Op maandag is Andras Kops, van de plaatselijke carnavalsvereniging, te gast in de bus. Die vereniging moet dit jaar met een bloedend hart een streep door het carnaval zetten, iets dat in het katholieke Ootmarsum behoorlijk hard aankomt.

Verslaggever Joris Kreugel opent het hoofdpijndossier: de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, pompt dichtbij Ootmarsum vervuild afvalwater in de grond en Freddy Mensink maakt zich daar met zijn stichting Stop Afvalwater Twente boos over.

In 5 Dagen Helpt zet het programma vijf dagen lang een actie op om inwoners van de plaats waar de bus staat, te helpen met goederen of diensten, of haken we aan bij bestaande acties. Deze week staat de stichting Noaberhart centraal: de stichting roept op een Syrische familie die in een (te) klein huis in Rossum wonen, te helpen met diensten en goederen.

Hoofdpijndossier afvalwater van de NAM

Op dinsdag 4 januari is kunstenaar Ton Schulten bij Waldy in de bus. Hij zette ooit Ootmarsum als kunststad op de kaart. Hij heeft twee galeries en er is een Ton Schulten Museum; hij is een ware magneet voor het toerisme.

In het hoofdpijndossier Afvalwater van de NAM in Twente komt de boer aan het woord in wiens grond een afvalwaterbuis loopt; die buis ging lekken, maar daar wil hij nu liever niet meer over praten.

De actie 5 Dagen Helpt wordt kracht bijgezet door een oproep van burgemeester John Joosten.

Horecaondernemers hebben het zwaar

Op woensdag schuiven bij woensdag-presentator Petra Possel twee horecaondernemers aan die sinds de pandemie steeds moeilijker het hoofd boven water houden. Joris Kreugel praat ondertussen met de RTV Oost-verslaggever Oscar Siep die het NAM-dossier tot in de puntjes kent en er niet vrolijk van wordt.

De actie 5 Dagen helpt komt op stoom, er melden zich aannemers en installateurs!

Een door toerisme gedomineerd stadje

Ootmarsummer journalist Alphons Weijerink en de Kerkpleinbewoner Marco Scholte vertellen over het leefklimaat in het door toerisme gedomineerde stadje. Verslaggever Joris Kreugel probeert demissionair minister Blok aan de telefoon te krijgen en praat met Tweede Kamerlid Agnes Mulder. 5 Dagen helpt krijgt hulp van ‘een handige Harry’ uit De Lutte die wil klussen in het huis van de Syrische familie.

Vrijdag, op de laatste dag in Ootmarsum, zal VVV-boegbeeld van Ootmarsum Jos Bosch het woord ingaan op al het moois van Ootmarsum, maar reageert ook op de kritische kanttekeningen die door de andere bewoners van Ootmarsum zijn gemaakt.

Stichting Noaberhart maakt de balans op van een week actievoeren: krijgt de Syrische familie het huis zo verbouwd, dat ze er graag met z’n negenen in wonen?

En de spannende ontknoping van het hoofdpijndossier over het afvalwater de grond in pompen bij Rossum, Twente: Joris Kreugel probeert de NAM te spreken en Freddy Mensink van stichting Stop Afvalwater Twente reageert op het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie