Binnenland
NOS

Ook maatregelen Rotterdam en Utrecht tegen loden leidingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook maatregelen Rotterdam en Utrecht tegen loden leidingen

Utrecht en Rotterdam gaan op grote schaal gemeentelijke gebouwen controleren op de aanwezigheid van loden waterleidingen. Dat zeggen de gemeenten tegen de NOS. Het water uit loden leidingen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, met name voor baby's en jonge kinderen.

Ook maatregelen Rotterdam en Utrecht tegen loden leidingen

Utrecht start met een controle van alle basisscholen en kinderdagverblijven die voor 1960 zijn gebouwd. Loden leidingen mochten tot dat jaar worden gebruikt bij de bouw. Waar nodig onderneemt de gemeente actie, wat dat kan inhouden is nog onduidelijk. Mogelijk volgt later een controle van andere oude gebouwen.

Het risico zit hem met name bij ongeborenen, baby's en kinderen. "Lood heeft een effect op de hersenontwikkeling", vertelt Yvonne Vendrig van GGD Rotterdam-Rijnmond in het NOS Radio 1 Journaal. "Bij kinderen zijn hersenen nog in ontwikkeling. Hoe kleiner de kinderen zijn, hoe meer water ze drinken ten opzichte van hun lichaamsgewicht en daarom heeft het een groter effect."

Maanden

Rotterdam gaat niet alleen panden waar veel kinderen komen inventariseren, maar alle gebouwen die onder het beheer van de gemeente vallen. Dit zal zeker een paar maanden duren. Of scholen en kinderdagverblijven wel als eerste worden gecontroleerd op de aanwezigheid van loden leidingen, kon een woordvoerder nu nog niet zeggen.

In november informeerde GGD Rotterdam-Rijnmond kinderdagverblijven en scholen al over de risico's van lood en welke maatregelen er kunnen worden genomen. Te denken valt aan het vervangen van leidingen, fleswater gebruiken of de kraan doorspoelen. Het is niet bekend hoeveel scholen deze maatregelen nu al toepassen.

Ster advertentie
Ster advertentie