Binnenland
NTRPowNed

Ziekenhuismedewerkers wachten op reactie NVZ na ziekenhuisstakingen: 'Ik voel me niet gesteund'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuismedewerkers wachten op reactie NVZ na ziekenhuisstakingen: 'Ik voel me niet gesteund'

Gangen vol spandoeken, verplegers die voorbij dansen, opzwepende speeches en een actielied. In veel ziekenhuizen ging het er donderdag 16 maart anders aan toe dan normaal. Er werd namelijk landelijk actie gevoerd om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk en de lage lonen die daar tegenover staan. "Ik voel me niet gesteund," vertelt Ronald Pit, verpleegkundige op de spoedeisende hulp in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn, in 5 Dagen.

5 Dagen...

Staken in de zorg is uitzonderlijk, vertelt Ronald. "We zijn niet zulke mensen die altijd maar klagen. We zijn zorgzaam en laten daardoor niet zo snel van ons horen. Tot de maat vol is, dan. Ik denk dat dit nu wel een heel duidelijk signaal is, dat de maat vol is."

Collega’s van Ronald zitten tegen de armoedegrens aan. "Dat is verschrikkelijk, en dat moet absoluut beter,” zegt hij. "Maar het gaat om veel meer dingen dan alleen geld. Het gaat ook om de investering in nieuw personeel, het doorstromen, doorgroeien, om carrièreperspectief." Door middel van ludieke acties lieten medewerkers van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn donderdag hun stem horen.

Zondagsdienst op donderdag

Bij het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn, waar Suzan van Dijk als operatieassistent werkt, werden op donderdag zondagsdiensten gedraaid zodat het zorgpersoneel actie kon voeren. Er hingen spandoeken, er werd gedanst en de medewerkers zongen uit volle borst het actielied Het is stil bij de NVZ, omdat ze weinig reactie horen van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen op hun eisen.

"We maken er nu ook wel echt iets leuks van. Ik bedoel, zo vaak voeren we geen actie," vertelt Suzan. Toch zorgt zo’n staking ook bij haar voor een dubbel gevoel. "Ik vind het niet leuk, want we weten allemaal: er zijn enorme wachtlijsten. Als we één dag niet werken, worden die echt alleen maar langer. En dan moeten we nog hopen dat het eigenlijk bij één dag blijft, want dat is ook echt nog niet duidelijk." De NVZ heeft tot op heden nog geen reactie gegeven op de acties. En dat valt de ziekenhuismedewerkers zwaar.

De stilte van de NVZ

"Het voelt heel oneerlijk. Ik voel me echt in de steek gelaten, niet gehoord," zegt Suzan. Ronald sluit zich daarbij aan: "Ik voel me daardoor niet gesteund. Ze geven het dan weer terug richting de ziekenhuizen, richting de politiek, richting de zorgverzekeraars. Maar ik vind dat de NVZ als vertegenwoordiging van de Nederlandse ziekenhuizen zich wat duidelijker mag uitspreken over wat het voor ons kunnen doen. En niet altijd maar teruggeven: 'ja, dit is het eindbod.'"

Als de stilte van de NVZ blijft aanhouden, komt er in april weer een actiedag. "Dat is voor mensen in de zorg het hoogst haalbare. Je kan niet nog meer zorg afzeggen. Je kan niet met z’n allen het ziekenhuis verlaten, want dan vallen er letterlijk doden," zegt Suzan. De voorbereidingen zijn al in volle gang.

Vanavond gaat 5 Dagen van 20.00 tot 20.30 uur in gesprek met arts Avin Ghedri van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie