Binnenland

Steeds meer ouders kunnen schoolspullen voor kinderen niet betalen

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer ouders kunnen schoolspullen voor kinderen niet betalen

Maar liefst 13.000 schoolspullenpassen heeft het Stichting Armoedefonds dit jaar uitgedeeld aan kinderen wiens ouders niet in staat zijn om schriften, pennen of een tas te kopen. En dat aantal is fors meer dan de 800 passen die het Armoedefonds 5 jaar geleden uitdeelde toen de stichting startte met dit project en zelfs vorig jaar lag dat aantal nog op 3.000 passen minder.

Ineke Verspeek van Stichting Armoedefonds probeert in Blok&Toine de enorme stijging van het aantal aanvragen voor de schoolspullenpas te verklaren: "Enerzijds komt dat omdat het project bij meer organisaties bekend is geworden. Maar je ziet ook een steeds grotere groep ouders die de kosten voor school niet kunnen dragen. De afgelopen 3 á 4 jaar zijn de schoolkosten elk jaar toegenomen. Dan gaat het niet alleen om de aanschaf van de schoolspullen, maar ook over de kosten voor schoolactiviteiten."

Pas

In Nederland groeit 1 op de 13 kinderen op in armoede. Veel van deze kinderen hebben thuis onvoldoende middelen om goed voorbereid te beginnen aan de middelbare school. Daarom riep het Armoedefonds in 2016 het schoolspullenpas in het leven.

Met zo'n pas kunnen kinderen voor 50 euro aan schoolspullen kopen. Schriften, pennen, tassen of zelfs gymspullen, alles om positief te starten aan hun middelbare schoolcarrière.

Puberteit

Volgens Verspeek is het erg belangrijk dat deze kinderen met de juiste spullen beginnen aan de brugklas: "Scholen hebben een lijst waarop spullen staan die kinderen nodig hebben om opdrachten goed uit te kunnen voeren."

"Maar daarnaast zijn het ook allemaal kinderen die in de puberteit zitten en die zijn extra gevoelig om erbij te willen horen. Het is belangrijk dat zij dezelfde spullen hebben als hun leeftijdsgenoten."

Te veel aanvragen

Het Armoedefonds deelt deze passen uit aan kinderen die na de zomer naar de brugklas gaan en die via lokale organisaties zoals de Voedselbank worden aangemeld.

Via vermogensfondsen, bedrijven en particuliere donateurs kan het Armoedefonds geld bijeen brengen om de passen te bekostigen. Toch lukt het de stichting niet om aan alle ruim 16.000 aanvragen te voldoen. "Dat betreuren wij enorm", aldus Verspeek van Stichting Armoedefonds.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie