Binnenland

Grote demonstraties in Madrid en Barcelona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote demonstraties in Madrid en Barcelona

[NOS] In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn duizenden mensen op de been om te demonstreren tegen een onafhankelijk Catalonië. Ze willen niet dat de Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont de onafhankelijkheid uitroept en zich afscheidt van Spanje. De Plaza de Colon in Madrid is overspoeld door mensen die Spaanse vlaggen bij zich hebben. De mars verloopt vooralsnog rustig.

Elders in Madrid en ook in Barcelona zijn mensen juist de straat opgegaan om op te roepen tot dialoog tussen de twee kampen. De mensen dragen witte kleding en hebben geen vlaggen bij zich, om hun neutraliteit uit te drukken.

Naar verwachting spreekt Puigdemont dinsdag het regionale parlement toe over de uitslag van het referendum van afgelopen weekend. Mogelijk wil hij dan ook de onafhankelijkheid uitroepen.

Kleine afname boekingen

Nederlandse reisorganisaties merken dat er een lichte dip zit in de boekingen naar Barcelona. "Mensen die een reis geboekt hadden, gaan ook gewoon", zegt een woordvoerder van TUI. "Er zijn geen annuleringen, maar er zijn wel wat minder mensen die een reis boeken." Thomas Cook kan dat beeld bevestigen.

Ook valt op dat mensen die naar Barcelona willen, iets alerter zijn dan eerder. Zo zegt Thomas Cook dat enkele klanten hebben geïnformeerd naar het reisadvies. Het bedrijf zegt dat mensen het beste uit de buurt kunnen blijven van demonstraties en samenscholingen.

Ster advertentie
Ster advertentie