Binnenland

'Verlaging pensioenleeftijd Poolse rechters is aanslag op rechtsstaat'

NOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verlaging pensioenleeftijd Poolse rechters is aanslag op rechtsstaat'

Bij het Hooggerechtshof in het Poolse Warschau zongen gisteren honderden mensen uit protest het volkslied. Ze zijn boos omdat door ingrijpen van de regering tientallen rechters vervroegd met pensioen moeten. De pensioenleeftijd is door een nieuwe wet verlaagd van 70 jaar 65 jaar.

"Onze regering bestaat uit alleen maar leugenaars", zegt een demonstrant. Net als gisteren gingen er weer duizenden Polen de straat op. Sommige demonstranten hebben zelfs bij het Hooggerechtshof geslapen. "Dit is een belangrijk moment: we moeten onze democratie verdedigen", zegt een meisje.

Niet alleen Poolse burgers maken zich zorgen, vertelt journalist Pieter van Os in NOS Met het Oog op Morgen. Ook veel Europarlementariërs zijn fel tegen het besluit. Ze vrezen dat de Poolse regering de rechters wegstuurt, omdat ze te kritisch zijn. In hun plaats kunnen dan regeringsgezinde rechters worden benoemd. Sommigen spreken over een "staatsgreep".

Verdediging Polen

Ook juristen in Nederland vinden de ontwikkeling zorgelijk. “Dit is een aanslag op de rechtsstaat”, zeg professor staatsrecht Paul Bovend'Eert van de Radboud Universiteit.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki verdedigde vandaag zijn besluit in het Europees Parlement in Straatsburg, nadat Europarlementariërs kritiek hadden geuit op de nieuwe wet. Hij wierp tegen dat ieder land het recht heeft om zijn eigen rechtsstelsel te kiezen.

"We zijn niet van plan om iets te veranderen. Aan een EU-lidstaat kan niet worden opgelegd wat de voorwaarden zijn van de rechtsstaat", zei Morawiecki. Europa moet volgens hem maar rekening houden met die verschillen. "We zijn geen probleem en willen ook niet als probleem worden gezien."

Ster advertentie
Ster advertentie