Binnenland
AVROTROS

'Berichtgeving over Chora-uitspraak is eenzijdig', vindt advocaat Liesbeth Zegveld

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Berichtgeving over Chora-uitspraak is eenzijdig', vindt advocaat Liesbeth Zegveld

"We hadden alle kaarten mee", zegt mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld in MISCHA! over de uitspraak in de Chora-bombardementen. "De feiten waren heel helder. Tegelijkertijd gebeurt militair ingrijpen met hele specifieke kennis en onder speciale omstandigheden. Dat maakt dat de rechter vrij voorzichtig is in het toewijzen van dit soort vorderingen."

#165 - Liesbeth Zegveld - MISCHA!

De rechtbank oordeelde afgelopen woensdag dat het bombardement in Afghanistan in 2007 onrechtmatig was en dat de Staat de schade van de slachtoffers moet vergoeden. Zegveld ondersteunde de Afghanen in de zaak. De uitspraak werd per e-mail naar haar toegestuurd. "Aah, we hebben gewonnen", schalt er dan door de woning van Zegveld. "Dan is het huis echt te klein."

'Eenzijdige berichtgeving'

Defensie reageerde "defensief" op de uitspraak, vertelt Zegveld. Ze stoort zich aan het feit dat in de media eenzijdig over deze rechtszaak wordt bericht. Zo kreeg ze niet de kans om in een talkshow in discussie te gaan met de Commandant der Strijdkrachten. "De meeste mensen krijgen dit nieuws tot zich in de media en lezen de uitspraak zelf niet. En dan wordt het neergezet alsof de rechtbank het niet in context heeft bekeken. Zo kom je niet verder en blijft het eenzijdig."

#165 - Liesbeth Zegveld - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie