Binnenland
NOSNTR

Chemours aansprakelijk voor milieuschade door PFAS, oordeelt rechter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chemours aansprakelijk voor milieuschade door PFAS, oordeelt rechter

De rechtbank Rotterdam heeft geoordeeld dat Chemours, een chemische fabriek in Dordrecht, deels verantwoordelijk is voor schade veroorzaakt door PFAS-vervuiling. De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden eisten schadevergoeding. Een advocaat, Bénédicte Ficq, vertegenwoordigt de omwonenden in hun aangifte tegen Chemours, waarbij strafbaar handelen wordt aangevoerd.

Chemours, een chemische fabriek in Dordrecht, is volgens een tussenvonnis van de rechtbank Rotterdam deels verantwoordelijk voor de schade die omliggende gemeenten hebben geleden als gevolg van PFAS-vervuiling. De rechtbank oordeelde dat Chemours en zijn voorganger DuPont belangrijke informatie over de schadelijkheid van hun emissies hebben achtergehouden bij het aanvragen van vergunningen. De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden hadden deze zaak aangespannen.

Schadevergoedingsprocedure

Nu de rechtbank de gemeenten op belangrijke punten gelijk heeft gegeven, kunnen zij een schadevergoedingsprocedure starten om de kosten van bodem- en gezondheidsonderzoeken en financiële schade door bodemverontreiniging op Chemours te verhalen. Het is belangrijk op te merken dat deze zaak op zichzelf staat, maar invloed kan hebben op procedures die door omwonenden zijn aangespannen. Er lopen nog andere juridische zaken tegen Chemours, waaronder een aangifte van strafbaar handelen door de directie namens meer dan 3000 omwonenden. Bovendien heeft een ernstig zieke voormalige werknemer Chemours individueel gedagvaard vanwege zijn gezondheidsschade.

Eerder dit jaar verloor de provincie Zuid-Holland een zaak tegen Chemours over de beperking van de uitstoot van potentieel schadelijke stoffen. Hoewel er nog een beroepszaak loopt, markeert dit tussenvonnis opnieuw een stap in de juridische strijd tegen de vervuiling en mogelijke gevolgen ervan.

Chemours

Wat zijn PFAS?

Onder PFAS vallen duizenden stoffen die door de mens zijn gemaakt. De stoffen komen voor in Teflon, waarmee de antiaanbaklaag van pannen wordt gemaakt. Het zit ook in cosmeticaproducten, elektronica, brandblusmiddelen en nog veel meer.

PFAS zijn giftige chemicaliën die wereldwijd mens en natuur hebben besmet. Zo heeft bijna iedereen PFAS in diens bloed. De stoffen kunnen vergaande gevolgen hebben voor het menselijk lichaam. Zo zijn ze kankerverwekkend en kunnen ze ook bijvoorbeeld het immuunsysteem aantasten. Bovendien zijn de stoffen nauwelijks afbreekbaar in het milieu en zorgen dus voor ernstige vervuiling met blijvende gevolgen.

Ster advertentie
Ster advertentie