Binnenland
EOKRO-NCRV

In het Friese Akkrum is samenwerken het toverwoord

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In het Friese Akkrum is samenwerken het toverwoord

Mensen voelen zich niet gehoord door de politiek en hebben het gevoel dat er over hun hoofden heen beslissingen worden genomen. Die klacht klinkt de afgelopen dagen regelmatig in de uitzendingen van NPO Radio 1 Luistert Naar Jou. Maar niet in Akkrum in Friesland.

In Akkrum gebeurt iets unieks, vertelt dorpsbewoner Sietze Eelsingh. "Met heel verschillende belangenorganisaties komen we met ideeën, die breed gedragen worden. En de gemeente zegt dan heel gemakkelijk: doe het maar."

Dat leidde er bijvoorbeeld toe dat vorig jaar een ‘drijvend bos’ naar Akkrum werd gevaren. "We hebben 116 bomen vanuit Leeuwarden hiernaartoe gebracht", vertelt dorpsbewoner Zwier Kroese. "Op een ponton kwamen ze naar Akkrum, over het Prinses Margrietkanaal."

Het geheim van Akkrum

Het initiatief kwam van de bewoners zelf, die Akkrum groener wilden maken. Kroese: "De gemeente had dit nooit uit zichzelf gedaan. Maar wij zeiden dat we het gewoon gingen doen. En toen ze bij de gemeente ons enthousiasme zagen, heeft de gemeente besloten al die bomen te kopen."

Wat het geheim is achter dit soort initiatieven? Kroese: "Je moet je verenigen. We hebben vijftig verenigingen in Akkrum. Die hebben allemaal hun eigen belangetje. En toch moet je soms zeggen: we gaan hier allemaal achter staan en we schrijven samen een brief. Zodat degenen die moeten beslissen zich realiseren dat ze op de verkeerde weg zitten, als ze daar niet naar luisteren."

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?

Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.

Ster advertentie
Ster advertentie