Binnenland
AVROTROS

Hoe DNA-onderzoek jaren oude moorden oplost

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe DNA-onderzoek jaren oude moorden oplost

Een DNA-verwantschapsonderzoek moet als laatste poging dienen om de moord op Milica van Doorn op te lossen. De Telegraaf schrijft vandaag dat de politie Noord-Holland dit aankondigt. De 19-jarige Milica werd in 1992 dood aangetroffen in een vijver in Zaandam en bleek te zijn verkracht en vermoord. De dader werd nooit achterhaald.

"Een DNA-verwantschapsonderzoek is een ultiem middel om een moord op te lossen", vertelt Lex Meulenbroek, DNA-deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut. In 2010 bleek een DNA-match een belangrijke doorbraak in de tot dan toe onopgeloste moord op Andrea Luten.

Doorbraak door DNA

In 1993 werd het toen 15-jarige meisje uit Ruinen dood gevonden in het bos. 17 jaar duurde het onderzoek, meerdere verdachten waren in beeld en ook hier werd een grootschalig DNA-onderzoek onder de bevolking gehouden. Het onderzoek zorgde niet voor een doorbraak en de moordzaak werd gesloten.

Toch kwam er in 2010 de ultieme doorbraak. "Het DNA, één schaamhaar op het lichaam van Andrea Luten werd in 1993 onderzocht in Duitsland", aldus Lex Meulenbroek. "Uit dat onderzoek kwam maar half DNA-profiel. Met de nieuwste technieken konden we daar in 2010 een heel DNA-profiel van maken."

‘Kippenvel op je armen’

Per toeval werd uiteindelijk de zaak opgelost. De toen 41-jarige Henk F. werd in verband gebracht met de zaak nadat hij in november 2009 een straf kreeg voor huiselijk geweld. In maart 2010 moest hij DNA afstaan. Uit onderzoek bleek dat het DNA van Henk F. overeenkwam met het DNA dat gevonden is in een schaamhaar op het lichaam van Andrea Luten. Een paar dagen na zijn aanhouding bekende hij de moord op Andrea Luten.

Lex Meulenbroek weet nog goed dat hij als eerste de match zag. "Je krijgt kippenvel op je armen als je op dat moment naar je computerscherm kijkt en de DNA-match ziet. Die ene schaamhaar bleek dus goud waar te zijn."

Grote DNA-verwantschapsonderzoeken om moord na jaren op te lossen

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie