Binnenland
BNNVARA

Hoe overleven we een tweede week thuiswerken (met het gezin)?

foto: Bas van der Meijfoto: Bas van der Meij
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe overleven we een tweede week thuiswerken (met het gezin)?

Het was de 'mission impossible' voor elk Nederlands gezin afgelopen week. En het gaat nog zeker twee weken duren: thuis je werk doen en dat combineren met de rekensommen, Franse woordjes en gymles van je kind. Hoe overleven we ook de tweede week thuiswerken? In De Nieuws BV geeft NRC-journalist Japke-d Bouma tips: "Hou je vooral aan je eigen schema."

Video niet beschikbaar

Marielle Kingma, redacteur van De Nieuws BV, zit opeens thuis met haar man en twee zoontjes van vier en zes. Vanuit huis probeert ze zo goed en zo kwaad als dat gaat vooral 'gewoon' door te werken. Maar met jonge kinderen is dat niet altijd gemakkelijk.

Vergaderen en de jongste eten geven

"Tijdens redactievergaderingen, die nu via Skype gaan, geef ik mijn jongste te eten, probeer ik mijn oudste aan zijn schoolwerk te houden en er daarnaast voor te zorgen dat ze elkaar niet vermoorden", vertelt Kingma.

Ondertussen denkt ze met haar collega's mee over relevante onderwerpen voor het programma: "Het is best een uitdaging. Ik voel me overal tekort schieten. Als moeder, als juf en als werknemer."

Een nachtmerrie

Kingma is niet de enige die worstelt. Bij NRC-journalist Japke-d Bouma stromen de verontrustende berichten binnen. Bouma schrijft al jaren over het kantoorleven. Maar dat leven heeft zich nu verplaatst naar de huiskamer. "Voor veel mensen is het een nachtmerrie", vertelt ze.

Bouma: "Mensen met kinderen zien het kantoor toch ook vaak als een plek om even uit te kunnen rusten. Om even in alle rust een kopje koffie met collega’s te kunnen drinken. Dat is er nu niet meer bij."

Met de hele familie thuis aan het werk

Volgens Bouma begonnen veel mensen in eerste instantie heel optimistisch aan het thuiswerken: "Ik kreeg, via Twitter, gelukzalige foto's van katten op toetsenborden, sokken op de bank, voeten op de kachel en honden met de kop op schoot. Mensen kregen in no-time werk af, waar ze in de kantoortuin drie weken over zouden doen."

Maar dat beeld veranderde toen de scholen sloten: "Lezers begonnen in snel tempo noodberichten te sturen. Met je levenspartner thuiswerken was nog een gezonde uitdaging. Maar met je héle familie, is het de hel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Verre van ideaal'

Bas van der Meij, wiskundedocent, ging even viral toen Onderwijsminister Arie Slob een foto van hem twitterde waarin hij tijdens het online lesgeven drie kinderen in bedwang probeert te houden. "Het is verre van ideaal", vertelt hij.

Hij heeft een tweeling van zeven maanden en zijn zoontje Jip is 2,5. "Jip vindt het fantastisch om er bij te zitten. Hij oefent ook om zelf meester te zijn. 'Goedemorgen kindjes', zegt hij dan."

Op de school van Van der Meij wordt zo veel mogelijk het reguliere schoolrooster gevolgd. "Het is nog nooit zo rustig geweest in mijn klas. Leerlingen kunnen alleen virtueel hun hand op steken en er niet doorheen kletsen. Ik kan ze letterlijk 'uit' zetten", lacht hij.

Zijn vrouw Floortje Kroeze is juf op een basisschool. Zij maakt thuis lespakketten voor haar leerlingen. "De eerste week was best pittig. We moeten onderling ook echt goede afspraken maken."

Tips voor de tweede week thuiswerken

Gevraagd naar tips om ook de tweede week thuiswerken te overleven zegt kantoorguru Japke D. Bouma: "Gooi juist alle tips het raam uit. En gooi ook de schema's weg. Ze zijn misschien goed bedoeld, maar zorgen ook voor veel stress. Houd je vooral aan je eigen ritme en schema."

Maar wat volgens haar het állerbelangrijkste is: "Accepteer dat je de komende tijd wat minder zult presteren en verwacht ook niet zo veel van je kinderen."

Hoe overleven we een tweede week thuiswerken

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie