Binnenland
AVROTROS

Begraven, cremeren of toch resomeren? 5 vragen over alkalische hydrolyse

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Begraven, cremeren of toch resomeren? 5 vragen over alkalische hydrolyse

Naast begraven, cremeren of je lichaam doneren aan de wetenschap kunnen we straks ook kiezen voor alkalische hydrolyse, ook wel resomeren, als uitvaartmogelijkheid. Minister Kasja Ollongren maakte vandaag bekend dat het kabinet het advies van de Gezondheidsraad om resomeren mogelijk te maken overneemt.

'Een goede zaak', vindt emeritus hoogleraar Jan Nijhuis, lid van de raad en voorzitter van de commissie die het advies opstelde. We stelden hem in Stax&Toine vijf vragen over deze nieuwe uitvaartmogelijkheid.

Wat is alkalische hydrolyse?

"Alkalische hydrolyse is een nieuwe vorm van begraven, die nog niet in de Wet op de lijkbezorging is toegestaan. Je lichaam gaat zonder kist in een soort waterbak met een alkalische oplossing, een mengsel van water en kaliumhydroxide."

"Door de chemische reactie zal het lichaam binnen enkele uren, afhankelijk van het lichaam en de temperatuur bijna helemaal afbreken. Wat overblijft, zijn vloeistof en botten. De vloeistof kan dan weggespoeld worden in het riool. De botten worden net als bij crematie vermalen tot poeder en kan in een urn mee naar huis."

Waarom zou je kiezen voor alkalische hydrolyse?

"Er zijn mensen die begraven niet fijn vinden en cremeren ook niet. Met resomeren ga je terug naar het water, de cirkel is rond. Dat kunnen mensen mooi vinden. Het is duurzaam, want de kist wordt hergebruikt en er komt minder CO2 vrij dan bij cremeren. Het is voor veel mensen een mooi alternatief en heel groen."

Je kunt bij deze methode ook denken aan criminelen in films die het gebruiken om lichamen te verdoezelen. Is bekend of deze methode al door criminelen is gebruikt?

"Je hebt er een grote installatie voor nodig. Het is niet zo dat je alkalische hydrolyse snel thuis kunt doen, dus ik geloof niet dat we daar bang voor hoeven zijn."

Wat kost het om je lichaam na de dood te resomeren?

"Dat is nog niet bekend. Wat ik begrepen heb, is dat het niet duurder wordt dan cremeren. Dat zal moeten blijken. De apparatuur moet eerst allemaal worden ingekocht."

Kunnen we in de toekomst nog andere technieken naast alkalische hydrolyse verwachten?

"Ja, zeker. Denk aan technieken als composteren. Er zijn mensen die willen dat hun lichaam wordt ingevroren wanneer ze zijn overleden. Dat heet cryonisme, maar voldoet nog niet aan de criteria om toegevoegd te worden aan de Wet op de lijkbezorging.

Waar zou jij kiezen voor resomeren? Laat het ons weten via deze poll.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Ster advertentie
Ster advertentie