Binnenland
NOSNTR

Nieuw vaccinatieplan moet 13 miljoen mensen trekken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw vaccinatieplan moet 13 miljoen mensen trekken

Een nieuwe vaccinatiecampagne gaat van start. 13 miljoen Nederlanders krijgen binnenkort de uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het corona-virus. Het vaccin kreeg een update waardoor er sterkere bescherming is tegen nieuwe varianten zoals Omikron. Ernst Moeksis van brancheorganisatie GGD GHOR vertelt er meer over in Nieuws en Co.

13 miljoen Nederlanders krijgen nieuwe uitnodiging vaccinatie

Sterfte op peil houden

Iedereen van 12 jaar en ouder kan binnenkort een herhaalprik tegen corona halen, laat minister Kuipers van Volksgezondheid weten. Vanaf half september krijgen eerst mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact een uitnodiging. Vervolgens kunnen ook anderen een afspraak maken.

"De herhaalprik tegen corona is nodig om de bescherming tegen ernstige ziekte en tegen sterfte op peil te houden", schrijft Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. "Het hoogtepunt van de coronacrisis lijkt achter ons te liggen en daar heeft vaccineren een belangrijke bijdrage aan geleverd."

Het kabinet houdt rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. Het OMT-Vaccinaties adviseerde een nieuwe prikronde te beginnen, om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden, de zorg bereikbaar te houden en om maatschappelijke belasting door bijvoorbeeld uitval van personeel te voorkomen.

Krappe arbeidsmarkt

Moeksis van de GGD GHOR vertelt in Nieuws en Co dat het plan er rooskleurig uit ziet, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Er moeten namelijk wel krachten zijn om alle prikken te kunnen zetten. "We beginnen vanaf 12 september. Vanaf dat moment kunnen we 700 duizend prikken per week geven, dus we zetten als GGD onze schouders er weer onder. Het is een uitdaging in de krappe arbeidsmarkt. We hebben ongeveer 13 duizend mensen nodig en de vacatures staan online al uit. Ook doen werving-bureaus zijn bezig en die hebben bevestigd dat ze de mensen gaan leveren," aldus Moeksis.

item vaccinatie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie