Binnenland

Persconferentie: regionale maatregelen, lange wachttijden bij testen en 'gevoel van urgentie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Persconferentie: regionale maatregelen, lange wachttijden bij testen en 'gevoel van urgentie'

[NOS] Nieuwe maatregelen voor de westelijke regio’s in Nederland: vanaf middernacht geen nieuwe personen bij horeca naar binnen, vanaf 01.00 uur de zaak sluiten, en gaat de maximale groepsgrootte terug naar 50 personen. Dat maakten premier Rutte en minister de Jonge bekend op de persconferentie van vrijdag 18 september.

Video niet beschikbaar

Voor zes regio’s gaan de nieuwe maatregelen in vanaf zondagavond om 18.00 uur. "De lokale maatregelen worden daarnaast geïntensiveerd," zei minister de Jonge. Daarmee hoopt het kabinet nieuwe clusters tegen te gaan. De regio's en steden maken na afloop van de persconferentie meer bekend over lokale regels.

Uitzonderingen voor de maximale groepsgrootte zijn religieuze bijeenkomsten, demonstraties en uitvaarten. Bij bruiloften geldt wel dat er maximaal 50 personen aanwezig mogen zijn.

Horeca

Hoewel het aantal besmettingen in de horeca niet zo hoog is als in thuissituaties, vindt het kabinet het toch nuttig om extra maatregelen te nemen. "Als er besmettingen zijn, zijn het vaak in grotere clusters dan als mensen thuis in contact zijn gekomen met een coronapatiënt," zei minister de Jonge.

Volgens premier Rutte is het nog niet nodig om de maatregelen nog scherper te maken. "We hopen dat dit voldoende zal zijn. Vooral aan het eind van de avond, als er gedronken is en de muziek hard aan staat, gaat het fout."

Testen

Minister de Jonge stipte ook nog de coronatesten aan tijdens de persconferentie. Daar zijn vaak lange wachttijden. "Dat blijft nog wel een aantal weken aanhouden. Daarom nogmaals het dringende advies: laat je alleen testen bij klachten."

Daarnaast gaf de minister aan dat kinderen tot twaalf jaar met milde klachten, zoals een looppneus of lichte keelpijn, verzocht wordt om ook niet te testen. "Zij spelen een kleine rol in de verdere verspreiding." Dat betekent overigens niet dat testen voor deze groep helemaal niet mogelijk is.

Urgentie

De premier waarschuwde nogmaals dat – ondanks dat de ziekenhuizen nog niet vol liggen – het belangrijk is om nu al in te grijpen. "We zitten bij het topje van de ijsberg. We mogen het de zorg niet aandoen dat de besmettingen verder stijgen."

Ook signaleert het kabinet dat de urgentie van nieuwe maatregelen niet meer gevoeld wordt. "Terwijl het gedrag de belangrijkste factor is in het beperken van de verspreiding van het coronavirus. We moeten de noodzaak weer voelen."

persconferentie 18 september

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie