Binnenland
AVROTROS

Wijnkenner Harold Hamersma: 'Deze wijnen doen het altijd goed'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wijnkenner Harold Hamersma: 'Deze wijnen doen het altijd goed'

Door het coronavirus vieren we kerst en oudjaar dit jaar anders dan andere jaren. Des te meer reden om groots uit te pakken inclusief bijpassende wijnen zou je denken. Maar welke wijn past het beste bij welk gerecht? En op welke temperatuur serveer je de verschillende wijnen? Wijnkenner Harold Hamersma geeft ons handige tips in Stax&Toine.

Met kerst koken veel mensen graag lekker uitgebreid of laten dit jaar een uitgebreid diner bezorgen. Ook gaat er geen oud en nieuw voorbij zonder die overheerlijke oliebollen. Hoe belangrijk is het om de juiste wijn bij een gerecht te serveren?

Ga voor 'allemansvrienden'

Hamersma: "Dat is heel belangrijk. Als je een bijpassende wijn hebt, smaakt de wijn lekkerder door het gerecht en het gerecht smaakt lekkerder door de wijn."

"Het liefst drink je van lichte naar steeds zwaardere wijnen", zegt Hamersma. "Maar een goede wijn past overal bij. Als mensen heel veel gangen gaan eten met heel veel verschillende wijnen erbij, dan drink je al snel te veel."

Dan kun je volgens Hamersma beter gaan voor een van de 'allemansvrienden', zoals hij het noemt. "Die wijnen werken zich als een kameleon door het zoveelste gangendiner heen. Dan kan je beter een hele goede fles wit en een hele goede fles rood naar keuze kiezen."

Als Hamersma het heeft over 'allemansvrienden' denkt hij bijvoorbeeld aan een witte sauvignon blanc, pinot grigio of chardonnay, een rosé uit de Provence of een rode cabernet sauvignon, merlot of syrah.

Wat kies je bij zowel groente, vlees als vegetarisch?

De 'allemansvrienden' zijn volgens Hamersma ook zeer geschikt voor bij het gourmetten waarbij je groente, vlees en vis door elkaar eet.

Heb je zowel vleeseters al vegetariërs aan het kerstdiner? Dan is een stevige rode wijn een goede keus volgens Hamersma.

"Met vis kom je ook vaak goed weg met een sauvignon blanc of chardonnay. Dat hangt af van de smaak en de bereiding van de vis. Ga je voor een romige zalm, dan ga je voor Chardonnay en kook je met citroen dan ga je sneller voor een sauvignon blanc."

'Deze wijn is perfect voor het dessert'

Het dessert is vaak iets zoets, zoals een trifle of iets met chocolade. Heb je een dessert met chocolade? Dan kan een port erbij lekker zijn. Heb je meringue of sorbetijs? "Kies dan bijvoorbeeld voor moscato d'asti. Dat is lekkere druivige, licht schuimende frisse wijn. Hij is vaak lekker licht en dat is perfect als afsluiter."

De smaak van de wijn is ook afhankelijk van de temperatuur waarop hij wordt geschonken. "Wit moet lekker fris zijn, maar te koud is niet goed. Dan verdooft het de smaakpapillen. Haal hem daarom een kwartiertje voordat je hem serveert uit de koelkast. Dan is hij perfect."

Voor de rode wijn geldt dan weer dat het niet te warm moet zijn. "We hebben het al zo warm van het koken en de kaarsjes. Leg de rode wijn een half uurtje voor het serveren in de koelkast en dan is hij bij het serveren precies op kamertemperatuur."

Er is maar één wijn geschikt voor bij de oliebollen

Bij oud en nieuw denken we al gauw aan oliebollen en champagne. Toch is de combinatie van die twee een veelgemaakte fout volgens Hamersma. Er is volgens hem slechts één schuimwijn die het zoet en het vet overleeft: Clairette de Die. Dat is een laag alcoholische, frisse, halfzoete, licht mousserende wijn afkomstig uit het Rhône-gebied.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie