Binnenland
NOS

Nieuwe campagne voor LHBTI-acceptatie in voetbalwereld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe campagne voor LHBTI-acceptatie in voetbalwereld

Er valt nog veel te winnen als het gaat om de acceptatie van lhbti’ers in de voetbalwereld. Daarom begint dit weekend een nieuwe campagne met het motto: 'het maakt ons geen bal uit'.

Voetbal campagne 'het maakt ons geen bal uit' voor LHBTI-acceptatie

Op en rond veel sportvelden wordt de regenboogvlag gehesen. Die wappert nu aal bij Excelsior'20 in Schiedam. De campagne focust zich op homo-acceptie bij de jeugd. Iets wat nog erg nodig blijkt. In NOS Radio 1 Journaal vertelt voorzitter John Blankenstein Foundation Karin Blankenstein over kleine dingen die je kan doen bij een club. “Spreek bijvoorbeeld elkaar aan als iemand scheld met het woord homo.”

Campagne

Als het allemaal volgens plan verloopt en alles op tijd wordt geleverd dan zullen vanavond Telstart tegen Volendam in een aangepast tenue. Dit is niet alles. "Cornervlaggen worden regenboogvlaggen. Trainers, assistent-scheidsrechters en scheidsrechters zullen met een regenboogspeldje rondlopen. Bij ESPN zullen de plopkappen in regenboogkleur zijn."

Clubs

Clubs kunnen veel betekenen voor de LHBTI-acceptatie. "Het is belangrijk dat je het bespreekbaar maakt." Blankenstein spreekt met veel jeugd bij verenigingen en organisaties over lhbti'ers. "Je kan het best wel even spannend vinden, maar niet iedere homo valt op een jongen. Net zoals dat niet iedere hetero jongen op elk meisje valt. Ga er gewoon op een hele losse manier mee om", legt ze uit.

Verder helpen kleine dingen zoals vlaggen rondom het veld ook. "Een vlag is symboolpolitiek, maar het is een teken dat ze het erover hebben." Blankenstein ziet ook steeds meer kinderen met twee vaders of moeders. "Dan moet je er wel rekening mee houden dat je het niet toe kan laten dat er negatief over wordt gesproken."

RJN lhbti voetbal item

Ster advertentie
Ster advertentie