Binnenland
NOS

Dodenherdenking 2020: anders dan anders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dodenherdenking 2020: anders dan anders

Dodenherdenking 2020 wordt anders dan alle voorgaande jaren en is daarom nu al onvergetelijk. Geen drukbezochte ceremonies bij monumenten in het hele land. En ook geen volle Dam of Waalsdorpervlakte. Maar wel vanwege corona virtueel bloemen leggen en thuis naar de trompet luisteren, om vervolgens twee minuten stil te zijn.

De Dam is vanavond zo goed als leeg. Op het Amsterdamse plein dat op 4 mei normaal afgeladen vol staat, leggen alleen Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, in aanwezigheid van premier Rutte, burgemeester Halsema en Nationaal Comité 4 en 5 mei-voorzitter Gerdi Verbeet, een bloemenkrans.

Ook staat er een klein ensemble met trompettist Jeroen Schippers die het Taptoe signaal zal spelen. Het Comité 4 en 5 mei roept mensen die een blaasinstrument spelen, op om de taptoe mee te spelen en vraagt iedereen het Wilhelmus mee te zingen. Het meeblazen is een initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en begint om 19:58 uur en 30 seconden.

Trompettist Jeroen Schippers' Taptoe Tips

De herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk voorafgaand aan de ceremonie op de Dam is zonder publiek. Arnon Grunberg doet er een voordracht en er is muziek.

Het Comité 4 en 5 mei roept verder iedereen op om vanuit huis te herdenken en geen monumenten te bezoeken. Vlaggen kunnen vandaag de hele dag halfstok hangen, in plaats van vanaf 18:00 uur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie