Binnenland
BNNVARA

Lieveheersbeestjes vangen in een paraplu

foto: Fotograaf ikjellefoto: Fotograaf ikjelle
  1. Nieuwschevron right
  2. Lieveheersbeestjes vangen in een paraplu

Eindelijk is er een veldgids voor lieveheersbeestjes! Ecoloog Gerrian Tacoma heeft de Britse Fieldguide to the Ladybirds bewerkt en uitgebreid tot een Nederlandse versie. Het werd namelijk hoog tijd voor een naslagwerk, toegespitst op de Nederlandse lieveheersbeestjes. Met de paraplu in de aanslag legt Tacoma in Vroege Vogels uit waar je op moet letten.

Van tweestippelig tot vierentwintigstippelig lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje is misschien wel de bekendste kever die we kennen. Dat er nu pas een veldgids van uitkomt, is merkwaardig! Zo'n naslagwerk waarin je kan opzoeken met wat voor soort je te maken hebt, is er voor heel veel andere diergroepen al wel. Terwijl er toch heel wat verschillende soorten lieveheersbeestjes zijn.

Symbool voor zinloos geweld

Met zijn scharlaken rode kleur en zijn zwarte stippen is het zevenstippeling lieveheersbeestje wel de bekendste soort. Overal in Nederland komt hij voor. Maar er zijn er nog veel meer!

"We hebben zo’n kleine 70 soorten, in de gids staan er 58 beschreven", vertelt Tacoma. Iedereen kent natuurlijk dat zevenstippelige lieveheersbeestje, dat o.a. als symbool voor zinloos geweld wordt gebruikt. Maar hoe bekend is het schaakbordlieveheersbeestje? Of het hiëroglyfenlieveheersbeestje? Prachtige scrabblewoorden overigens.

Aziatische lieveheersbeestjes

De lieveheersbeestjes die sinds het begin van deze eeuw 's winters vaak in huis te vinden zijn, zijn de Aziatische lieveheersbeestjes. Van oorsprong een exoot, naar Nederland gebracht voor de bestrijding van bladluis in kassen. Maar ze blijken buiten die kassen ook prima te overleven.

"Het is inmiddels één van de meest algemene soorten. In mijn huis zitten ze ook. Als het in de winter flink zonnig is en het warmt op, worden ze wakker en gaan ze bewegen. Dan vallen ze dus op", zegt Tacoma.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie