Binnenland
NTRPowNed

Zijn alle vastgoedbeleggers 'kapitalistische geldwolven'?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn alle vastgoedbeleggers 'kapitalistische geldwolven'?

Van huisjesmelkers, tot geldwolven. Vastgoedeigenaren krijgen van alles naar hun hoofd geslingerd. Dat merkte ook Myrthe de Groot. Zij dook als leek in de wereld van het vastgoed en liep tegen allerlei vooroordelen aan, vertelt ze in 5 Dagen.

5 Dagen...

In haar jeugd had het gezin van De Groot het niet breed. "We moesten met z’n drieën rondkomen van 40 euro per week en gingen daarom naar de voedselbank. Wij waren altijd bezig met hoe je zoveel mogelijk uit zo min mogelijk geld kan halen."

Boodschappen en tanken

"Ik dacht: het maakt niet uit hoe het loopt, maar ik ga niet dankzij iemand anders in een positie komen waar ik zelf niet blij mee ben", zegt De Groot. "Ik had een doel voor mezelf: als ik straks boodschappen kan doen zonder met de rekenmachine rond te lopen, en als ik kan tanken zonder dat ik er per se over hoef na te denken, heb ik mijn leven goed voor elkaar."

Marmeren vloeren

Dat gebeurde, toen ze 'per ongeluk' in de wereld van het vastgoed terechtkwam. Waar het oorspronkelijke plan was om een uitzendbureau te beginnen, raakte De Groot geïnspireerd door een lokale vastgoedeigenaar. "Bij vastgoedeigenaar verwachtte ik iemand met marmeren vloeren en een Victoria Secret-model als secretaresse. Dat bleek gelukkig wel mee te vallen." In plaats van dat uitzendbureau richtte ze een vastgoedbeheerbedrijf op.

Vooroordelen

Inmiddels heeft ze zelf verschillende winkels en recreatiepanden in haar bezit. Online loopt ze nog wel eens tegen vooroordelen aan. Wanneer ze een video plaatst over hoe een van haar recreatiepanden in chaos was achtergelaten door een gast, kwamen er reacties als 'lekker voor je, je verdient waarschijnlijk toch al geld genoeg'.

Kapitalistische geldwolf

Die vooroordelen hebben volgens haar ook met de woningcrisis te maken. "We hebben natuurlijk een minister die best wel zijn best doet om het beleggen in vastgoed aan banden te leggen. Dat is ook niet onterecht, dingen moeten anders. Maar volgens mij missen we in Nederland gewoon 300.000 woningen", vertelt De Groot.

"Het lijkt nu alsof dat helemaal de schuld is van de beleggers, terwijl dat natuurlijk maar een klein stukje van het probleem is. Het is ook niet zo dat iedere vastgoedeigenaar een kapitalistische geldwolf is. De meeste vastgoedeigenaren die ik heb mogen ontmoeten zijn gewoon hardwerkende mensen."

Taboe

Ook rust er volgens haar een bepaald taboe op geld. "Ik vind geld verdienen ook niet iets vies. Dat is het in Nederland misschien ook wel een beetje. Het is zo’n taboe om over geld te praten, daar ben ik het niet mee eens", zegt De Groot.

"Als ik morgen weer zonder moet doen, ben ik niet minder gelukkig. Alleen heb ik nu af en toe wel zo’n moment dat ik denk, wat lekker dat ik gewoon uit eten kan op een woensdagavond. Dat is heel lang niet normaal voor mij geweest, dus ik geniet er nog steeds heel bewust van."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie