Binnenland
KRO-NCRV

Prijsplafond was 'hell of a job' en is 'zeker niet ideaal'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prijsplafond was 'hell of a job' en is 'zeker niet ideaal'

Het inrichten van het prijsplafond was een 'hell of a job' voor energiebedrijven, en is 'zeker niet ideaal', vertelt Cora van Nieuwenhuizen van branchevereniging Energie-Nederland bij Spraakmakers. Sluit voor volgend jaar aan bij bijvoorbeeld de zorgtoeslag, bepleit ze.

"Met stoom en kokend water is er weekenden doorgewerkt", legt Van Nieuwenhuizen uit. "Wij hebben wel 57 leveranciers en die hebben allemaal verschillende IT-systemen hebben." Ze vertelt dat de sector "op het allerlaatste moment" werd gevraagd omdat "geen enkele overheidsinstantie" een regeling in elkaar kon zetten.

Ander systeem

"Dat is een hell of a job geweest, dus het is zeker niet ideaal." Ze reageert hiermee op de methode waarmee het prijsplafond wordt doorberekend. Er wordt gekeken naar wanneer je het energiecontract hebt afgesloten. Daardoor kan de regeling er voor iedereen anders uitzien. Het systeem zo inrichten dat je naar een heel kalenderjaar kijkt, was niet mogelijk.

Volgende winter moet er een ander systeem komen, bepleit ze. "Wij roepen het kabinet ook echt op om voor de volgende winter - wanneer we waarschijnlijk nog steeds met schaarste aan gas zitten - om echt ook tijdig te beginnen. En wat ons betreft ook veel meer gericht op de mensen die het nodig hebben."

Privacy

Ze oppert om bijvoorbeeld aan te sluiten bij het systeem van de zorgtoeslag. Dan zit je dichter bij de mensen die het nodig hebben. De energieleveranciers kunnen hierbij helpen, legt Van Nieuwenhuizen uit. Krijgen ze postcodes en huisnummers, dan kunnen ze die kruisen met hun eigen gegevens. Zo heb je volgens haar geen problemen met privacy en krijgen mensen die het nodig hebben toch een tegemoetkoming.

"Dus wij denken dat er meer kan. Maar ja, dan moet de Belastingdienst dat ook wel kunnen. Dus we hopen dat ze het, als ze bijna een jaar voorbereidingstijd hebben, wél kunnen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie