Binnenland
NOSNTR

Onderwijsraad: reken- en taalkennis bij leraren moet omhoog

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderwijsraad: reken- en taalkennis bij leraren moet omhoog

De Onderwijsraad adviseert de PABO om leraren tijdens hun opleiding strenger te toetsen op reken- en taalkennis. Leerlingen op lagere scholen hebben hier namelijk te veel problemen mee. Karin van Weegen is lid van het Lobo, een netwerk van samenwerkende pabo-directeuren. Ze vertelt in Nieuws en Co over het advies van de Onderwijsraad.

Onderwijsraad: reken- en taalkennis van leraren moet beter

Video niet beschikbaar

Startbekwaam

Van Weegen vertelt dat dit al jaren een probleem is. "Het is een punt dat eigenlijk al jaren terugkomt. Telkens geven we er meer aandacht aan en dan verslapt het weer." Dat heeft grote effecten op de leerlingen in Nederland. "In zijn algemeenheid kun je zien dat Nederlandse leerlingen het slechter doen dan in internationale vergelijkingen. Het aantal laaggeletterden neemt in Nederland bijvoorbeeld toe in plaats van af."

Onderwijs

Dat ligt volgens Van Weegen niet perse aan de leraren. "Goed onderwijs heeft een aantal facetten. De leraar is daarin een belangrijke factor maar zeker niet de enige. Pabo afgestudeerden zijn startbekwame professionals. Als zij later niet meer bevraagd worden op doorgaande ontwikkeling, zakt dat heel snel weg. Ook al gaan ze aan de slag met het onderwijs, ze zijn startbekwaam. Dat vraagt feedback en doorontwikkeling." Van Weegen vertelt dat ook het onderwijs zelf verbetering kan gebruiken. "Daar zie ik kansen in."

item onderwijs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie