Binnenland
NTRPowNed

Steeds meer meiden belanden in de jeugdcriminaliteit. 'Veel seksuele problematiek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer meiden belanden in de jeugdcriminaliteit. 'Veel seksuele problematiek'

Het aantal meisjes dat in de criminaliteit terecht komt is het afgelopen jaar gegroeid, blijkt uit Monitor Jeugdcriminaliteit. Ook jongerenwerker Janaika Leonora uit Lelystad ziet het aantal meiden dat het verkeerde pad opgaat groeien. Er is vaak sprake van seksuele problematiek. "De stap naar hulpverlening is heel groot", vertelt ze in 5 Dagen.

5 Dagen... Hoe dringen we de jonge aanwas in de criminaliteit terug? Vijf bijzondere initiatieven in vijf steden.

Meidenhonk

In de wijk Atol in Lelystad kloppen wekelijks dertig meisjes aan bij het meidenhonk. "We bieden elke woensdagavond tijd om met elkaar samen te zijn. De ene week organiseren we een huiswerkdag, de andere week een voorlichtingsavond", vertelt jongerenwerker Leonora. Ook zoeken de jongerenwerkers actief het contact met jongeren op door langs te gaan op schoolpleinen, sportverenigingen en natuurlijk op straat.

Steeds erger

Leonora ziet steeds meer meisjes het verkeerde pad opgaan. "Vaak zijn het wel onderliggende problemen en invloeden van buiten die ervoor zorgen dat ze de foute keuzes maken. We merken wel dat het hoger oploopt", vertelt ze. "Deze meiden kampen vaak met groepsdruk, mentale problemen, onzekerheid, bedreigingen en afpersingen. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal. De een heeft het wat moeilijker thuis, de ander op school, en de ander op straat."

Onder tafel

Vooral mentale problemen spelen een grote rol volgens Leonora. "De stap naar hulpverlening is groot: de drempel is hoog en de wachtlijsten zijn heel lang. Daardoor wordt de problematiek alleen maar erger." Daarbij komt dat de problemen van de meiden meestal minder goed zichtbaar zijn, waardoor de groep lastig te bereiken kan zijn. "Jongens uiten hun problemen vaak in hun gedrag, of in andere dingen. Maar bij meisjes duurt het altijd even voordat het boven tafel komt en dat ze echt laten zien dat ze een probleem hebben."

Seksuele problemen

Ook de aard van de problematiek verschilt met de jongens. "Wat wij voornamelijk zien is dat er heel veel seksuele problematiek is in Lelystad. Veel aanrandingen, veel verkrachtingen." Leonora en de andere jongerenwerkers begeleiden de jongeren en gaan met ze in gesprek. "Maar dat kun je niet oplossen in één woensdagavond. Daar heb je langer de tijd voor nodig. Als je vertrouwen opbouwt, kun je hele mooie gesprekken hebben met de jongeren."

Groei

De overheid heeft landelijk 143 miljoen vrijgemaakt om de jonge aanwas in de criminaliteit tegen te gaan. Lelystad is een van de 27 plaatsen waar extra geïnvesteerd gaat worden in het jongerenwerk.

"Ik hoop dat de gemeente inziet dat we hoog op het prioriteitenlijstje staan", vertelt Leonora. "Wat ik heel graag zou willen zijn jongerenlokalen in het centrum, zodat we iedereen kunnen opvangen en alle jongeren binnen Lelystad kunnen helpen. We merken dat we eigenlijk te weinig kunnen voor deze meiden en we groeien echt uit ons jasje. We zouden zoveel meer kunnen en willen doen voor deze meiden."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie