Binnenland
AVROTROS

Raad de hypotheekadviseur zonnepanelen aan? Dan verdient hij daar mogelijk geld aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raad de hypotheekadviseur zonnepanelen aan? Dan verdient hij daar mogelijk geld aan

Je staat op het punt een huis te kopen en zoekt nog een bedrijf dat bijvoorbeeld nieuwe zonnepanelen kan installeren of dubbelglas kan zetten. Je kunt dan je makelaar of hypotheekadviseur vragen naar bedrijven uit de buurt. Maar uit berichten van NRC en AD deze week, blijkt dat zij daar vaak fors geld aan verdienen. Hans André de la Porte van vereniging Eigen Huis is van mening dat het tijd wordt om na te denken over strengere regels, zegt hij in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

"Onafhankelijke adviseurs die geld verdienen door een specifiek bedrijf te adviseren, is niet nieuw", zegt Hans André de la Porte van vereniging Eigen Huis. "Dat gebeurt al heel lang en in heel veel sectoren. Maar de markt rondom verduurzaming is redelijk nieuw en bedrijven weten de klant nog niet altijd goed te vinden."

Vergoeding zonder dat jij dat weet

Dat maakt hypotheekadviseurs nou juist zo geschikt om nieuwe klanten te vinden. Vaak nemen mensen een tweede hypotheek op een verbouwing of willen ze hun nieuwe huis eerst verduurzamen en dan kloppen ze vaak aan bij een hypotheekadviseur.

"Je kunt je voorstellen dat je een huis koopt waar nog wat aan moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan isolatie. Dan wijst de makelaar je graag op een aantal bedrijven die je daarbij kunnen helpen. Dan kan het zomaar zijn dat die makelaar daar een vergoeding voor krijgt, zonder dat jij dat weet", zegt André de la Porte.

Dat varieert van enkele tientjes bij bijvoorbeeld het kopen of laten installeren van zonnepanelen, tot honderden euro’s bij een grote verbouwing. Het kan ook zijn dat een adviseur een deal sluit met een aannemer waarvoor hij op jaarbasis een bepaald bedrag verdient.

'Het gaat om transparantie'

Er zijn strenge regels voor hypotheekadviseurs: ze mogen bijvoorbeeld geen geld verdienen aan de klant en de bank tegelijk. André de la Porte: "Als we het hebben over hypotheekadvies, dan houdt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) inderdaad toezicht op het feit dat je maar één factuur mag sturen."

"Maar wanneer klanten naar een betrouwbare, lokale aannemer vragen, is het voor een adviseur niet verboden om iemand uit de buurt te noemen waar hij goede ervaringen mee heeft. Het gaat om transparantie. Als je als klant niet ziet wat voor geldstromen aan de achterkant lopen, kun je het advies van zo’n makelaar of adviseur niet op waarde schatten."

Online vergelijken

André de la Porte verwacht dat mensen op dit moment nog niet weten dat ze advies krijgen op basis van een vergoeding. "Mochten we hier de komende tijd klachten over krijgen van onze leden, is het wel een idee om na te denken over strengere regels."

Bijvoorbeeld in de vorm van verplichte transparantie, waarbij een adviseur in een contract moet vermelden wat hij voor vergoeding krijgt voor het aanbevelen van een bepaalde aannemer.

André de la Porte geeft als advies wanneer je een huis wilt verbouwen en een adviseur om advies wilt vragen, je de bedragen die je van een adviseur krijgt online te vergelijken. "Klopt dit bedrag wel met het gemiddelde? Vraag desnoods of de adviseur ook betaald krijgt om een bepaalde aannemer te noemen."

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie