Binnenland
KRO-NCRV

De oud-persvoorlichter van Martin Luther King woont gewoon in Steenwijkerwold

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De oud-persvoorlichter van Martin Luther King woont gewoon in Steenwijkerwold

Vandaag is het de negentigste geboortedag van Martin Luther King. Met zijn oud-persvoorlichter, Harcourt Klinefelter, blikken we terug op zijn tijd met de Amerikaanse predikant en burgerrechtenactivist. En hij woont gewoon al jaren in het Overijsselse dorpje Steenwijkerwold.

"I have a dream", zei Martin Luther King tijdens zijn beroemde speech in 1963. De Amerikaanse burgerrechtenactivist werd op 39-jarige leeftijd doodgeschoten in Memphis. Als persvoorlichter kreeg Harcourt Klinefelter de kans om King van dichtbij mee te maken.

De strijd die King voor gelijkheid voerde, is tot vandaag de dag nog actueel. De uitspraken van Donald Trump over Mexicanen en de bouw van een muur, raken de tachtigjarige Klinefelter diep. Het doet hem terugdenken aan hoe in het zuiden van de Verenigde Staten werd gepraat over de zwarte bevolking. "Now I hear that from Washington", zegt Klinefelter. Voor de liefde en het geloof kwam de Amerikaan naar Nederland.

Stem van King

Aan de wand in de huiskamer hangt het bewijs van de bijzondere levensloop van Klinefelter. Op de ingelijste zwart-witfoto loopt Klinefelter met een bandrecorder naast Martin Luther King tijdens de March Against Fear in 1966. De bandrecorder heeft hij nog steeds. "Here we go", zegt de tachtiger als de recorder begint te lopen. De opgenomen speeches stuurde hij destijds naar radiostations in de hoop dat zoveel mogelijk mensen de stem van King zouden horen.

Harcourt Klinefelter in de kerk in Steenwijk

En het mag dan meer dan vijftig jaar geleden zijn, Klinefelter herinnert zijn eerste bezoek aan het huis van King nog goed. De uitnodiging om bij King aan tafel te eten sloeg hij af. Hij voelde zich niet waardig genoeg om aan tafel met de burgerrechtenactivist te eten, vertelde hij hoogstpersoonlijk aan King. De burgerrechtenactivist voelde zich genoodzaakt Klinefelter toe te spreken om duidelijk te maken dat iedereen gelijk is. Net zoals hij in zijn speeches verkondigde.

Harcourt Klinefelter spreekt vanavond als hoofdgast over de Amerikaanse burgerrechtenactivist tijdens de viering van de negentigste geboortedag van Martin Luther King in poppodium De Meester in Almere.

Ster advertentie
Ster advertentie