Naar homepage
Binnenland

Hoe kunnen gemeenten mantelzorgers ondersteunen bij een tweede coronagolf?
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kunnen gemeenten mantelzorgers ondersteunen bij een tweede coronagolf?

Mantelzorgen is een stuk lastiger tijdens de coronacrisis. Dagbestedingslocaties gingen dicht, thuiszorg kwam minder vaak of helemaal niet en huishoudelijke hulp stond op veel plaatsen stil. Gemeenten zijn verantwoordelijkheid voor de ondersteuning van mantelzorgers. Wat doen zij om bij een tweede golf de zorgen te verlichten?

"Steeds meer mensen zijn ziek geworden of hebben ontslag genomen, omdat zij hun dagelijkse werk niet meer konden combineren met de mantelzorg," zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mantelzorg.nl in Nieuws en Co. Ook de wethouder van Emmen, Guido Rink, verantwoordelijk voor de zorg, herkent de problemen.

Rink: "Mensen komen met vragen naar ons toe als gemeente, vooral aan het begin: hoe werkt het nu, wat mag wel en niet? Maar ook hoe je werk kan combineren met mantelzorg." Van collega’s in andere gemeenten hoort Rink soortgelijke verhalen.

Meer druk

Dat het zwaarder werd, kwam volgens Liesbeth Hoogendijk vooral door het wegvallen van andere voorzieningen. "Als je ook het huishouden ineens erbij moet doen, kan dat te veel worden voor één persoon. De mantelzorger kreeg er ineens heel veel extra taken bij."

Volgens Hoogendijk is het belangrijk dat mantelzorgers meer ondersteuning krijgen, als er een tweede golf komt. "Vooral communiceren is erg belangrijk: mensen willen weten waar ze aan toe zijn." Ook raadt ze aan dat gemeenten in gesprek blijven gaan om te weten waar behoefte aan is, en dat ze samenwerking zoeken met andere vrijwilligersorganisatie. "Focus op wat er wel kan."

Guido Rink wil graag meer doen voor de mantelzorgers, maar kan nog niet beloven wat wel en niet gaat lukken."Ik ben wel hoopvol dat er meer kan dan de vorige keer. We weten nu beter waar we aan toe zijn en wat voor maatregelen we kunnen verwachten." Toch betekent dat niet dat alles gaat lukken. "Er moet wel personeel voor zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie